10 Random Facts About Me - When I Am Travelling

Thursday, October 02, 2014

Dah lama tak kena tag. Sekali terkena, garu kepala. Haishh, nak jawab apa ne?? hahaha. Apa pun terima kasih banyaklah Cik Puan Nana yang tak tahulah macam mana boleh terfikir nak tag saya yang pemalas ne hihihi.

Jom, kita buka pekung sendiri *ehhhh hahaha

1. Buku wajib ada.
Hah, tabiat yang satu ne memang dah terbawa-bawa ke mana aje pun. Kadang-kadang tak baca pun, saja nak tambahkan berat bag hehehe. 
Pic : Anhar

Buku nota dan novel - 2 benda ne wajib ada. Kalau datang rajin, tak kira tempat saya akan buka nota dan buat nota perjalanan. Novel pun macam tu jugalah. Dalam train, dalam bus, dalam flight atau pun ataih katil sebelum tidur kalau mood membaca tu datang memang saya akan baca. Kadangkala, buku yang saya bawa tu dah 5-6 kali baca pun....

LP memang saya takkan bawa sebab tak mau orang tau yang saya ne 'orang asing' hehehe..

2. Simple tapi bukan selekeh 
Pic : Mofu

Kadangkala teringin nak bergaya sakan waktu travel. Tengok orang berskirt, macam cantik je. Tapi bila membayangkan diri berskirt bagai, errr malu sendiri hehehe. Terus cancel niat.

Pakaian wajib time travel dah tentu tshirt, khakis (saya memang takkan pakai jeans kecuali terpaksa), sweater, bertudung bawal dan bersandal biasa (selendang?? maap tak reti pakai). Memang inilah cara saya. Kalau di Msia pun, inilah pakaian wajib saya. Cepat, senang dan pantas *opppss :D

Dalam dok simple tu, ada satu kepantangan. Saya memang pantang dengan pakaian berkedut berjuta. Walaupun nak masuk hutan sekali pun, saya mesti pastikan pakaian tu saya dah bergosok dari awal. Dek kerana kepantangan yang menyusahkan diri ini, iron wajib saya angkut walaupun trip tu trip mendaki gunung. Nak cocok kat mana? Akar pokok pun boleh apa!! hehehe.

3. Tak banyak cakap tapi bukan pendiam.
 
Pic : Fieda

Hah, macam mana tu? hehee.

Saya memang tak banyak cakap. Tapi bukan pendiam. Saya lebih suka memerhati - bercakap bila perlu. Saya akan jadi hyper bila saya berada dalam keadaan happy. Time ne bolehlah nak tengok kepetahan saya berhujah hehehe.

Namun, hati-hati bila tiba-tiba saya bertukar menjadi super-duper pendiam. Itu, samada saya dah terlalu penat (otak pun dah blank) ataupun jenggg jengggg jengggggg, saya tengah marah; betul-betul marah. Bila tengok saya macam ne, buat-buat tak tahu ajelah. Kalau dok sibuk-sibuk nak tanya, saya takdenya nak layan. Nak marah2?? Hah, tu bukan cara saya. Setahun sekali pun belum tentu korang dapat lihat saya dok marah-marah hehehe.

4. Makan memang tak memilih, belasah je apa yang ada
Bab makan memang tak berapa nak kisah. Asal dapat pekena milo secawan, saya mampu bertahan sampai ke petang. Kalau travel, milowajib ada atau pun saya beli milo dalam kotak tu. Sebab tu kadangkala berat saya boleh turun time travel. 

Bab makan pun, saya tak memilih. Warung tepi jalan pun saya belasah. Yang penting halal dan saya rasa confident dengan apa yang dimasak. Kalau tempat makan tu hebat tapi bila hati berdebar-debar semacam memang adalah tu yang tak kena. Saya juga takkan habiskan masa dengan memburu tempat-tempat makan yang hebat. Jika tempat penginapan ada sediakan dapur, memasak tu memang aktiviti wajib. Jimat punya pasal ehehehe.

5. Handphone
Dulu, kini dan selamanya saya memang anti dengan handphone. Ada pun macam takde. Begitu jugalah time travel, hp memang saya campak je dalam bag tu. Nak pakai baru saya on.

6. Itinerary, wajib ada.
Nak kata saya terlalu bergantung pada itinerary, tak juga, Cuma, dalam itinerary biasanya saya akan sumbat semua info berkaitan transport, map2, direction ke sana-sinun dan sebagainya. Senang, semuanya dah dikumpul sekali, apa2 hal rujuk pada itinerary je.

7. Aktiviti lasak...
Bukan nak tunjuk diri tu hebat tapi sebenarnya nak try buat sesuatu diluar kebiasaan. Tak kiralah mana lokasi, saya/kami akan pastikan ada aktiviti yang boleh buatkan hati jadi tak keruan sebab ketakutan hehehe. 
Pic : tasyha

8. Suka ambil gambar tapi tak suka bergambar
Terus teranglah, saya memang segan nak tengok gambar sendiri. Kalau nak bergambar solo tu memang payah kecuali malam tu saya mimpi dapat durian runtuh hehehe! Biasanya dalam beribu gambar yang dibawa balik, cuma satu-dua keping je ada muka sendiri.

Gambar kekawan pun saya tak suka ambil. Maksud saya, dengan aksi yang dah dirancang hehehe (matilah kalau derang baca ne hahaha). Saya lebih suka ambil gambar curi aksi-aksi mereka ini sebabnya moment yang terakam jauh lebih natural. Best!!
Pic : Dot

Saya memang akan lupa diri, lupa kawan-kawan kalau dah start pegang kamera....

9. Shopping?  Tak minat!
Biasanya memadai poskad sebagai kenang-kenangan. Kalau dah teringin sangat, baru sambar sehelai tshirt. Kalau tak, saya pulang dengan kenangan dan gambar sahaja. 

10. Berkawan dengan local 
Saya akan pastikan dapat bertukar-tukar no phone, fb atau email itu dengan mereka-mereka yang saya kenali/ketemu sepanjang trip terutamanya local. Bukan apa, senang kalau berhajat nak repeat lagi hehehe
 Pic : Coco (Geng Backpacker Indonesia)

Fuhh, *kesat peluh. Akhirnya settle juga.

You Might Also Like

21 comments

  1. fist fact tu sama - bawak buku nota tapi bukan buku novel atau seangkatan dgn nya :-)
    Wow..dgn fact ni at least dapat tahu cara Zilla travel...easy measy senang di ajak travel bersama kerana x byk songeh..
    JM masih teropong..which one Zilla nih :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..belum cuba belum tau lagi JM...silap hb terus tak sanggup dah nak travel dgn saya :D

      biar betik sampai la ne pun tak tau saya yang mana satu?? ;-)

      Delete
  2. zilla. aku pun ada pe'el pelik dengan fon --- aku takde la campak je tapi aku suka silentkan fon all the time. sebab rasa annoying bunyi ringing tu boleh tak macam tu? ahah. bila Nampak miscall baru lah aku call orang tu balik.

    sankyu participating zilla !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nana, sila jgn ikut peel aku yang satu..ikut hati mmg tak ingin pun nak pakai tapi bila mengenangkan family asyik merungut, pakai jugalah..hp ada tapi srupa mcm takde hahaha! suka ati nak on nak off..rasanya kalau guna surat lagi cepat kot nak dapat respon dari aku berbanding hp hehehe...

      Delete
  3. zilla, 1, 2,6 dan 8 kita sama.
    tapi sekarang saya bawak e-book je, donlod dalam handphone. Selalu baca dlm flight or nak tido je.
    simple tu mmg ye, malas la nak packing berat-berat. Lagi satu tgk kawan pagi-pagi dok lilit shawl pun rasa rimas, lambat haha
    gambar sendiri memang kurang sangat. bila nak buat photobook ke puas la cari mana la gambar sendiri ni. Gambar kawan-kawan je banyak

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzu, saya pnh donlod e-book karya Hlovate tapi tak puaslah....kena ada buku gak baru syok layan hahaha...

      sebut pasal shawl, saya ne dah 80x belajar lilit tapi tak lepas2...tak taulah nape susah sgt otak ne nak terima hahaha..alih2 bawal ajelah..senang cerita :D

      Delete
  4. seyes cocok iron kt pokok??ajarin plsss...hehehe..

    tang gambar tu mmg perasan la..yang lain2 tu baru tauuu..hehehe..slmt berkenalan;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ecewahhh, slmt berkenalan jugalah Ann hihihi...

      bisalah..nanti saya buat tutorial cocok iron kat pokok hahaha...pastu jgn tak try pula ;-)

      Delete
  5. sanggup tak mandi 3 hari tidak termasuk ya Mbak Zilla ? hehe. Oh ya saya juga hampir sama dengan Mbak Zilla kecuali no 1, 5, dan 6 agak beda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..nggaklah...tak penah lagi 3 hari tak mandi tau..paling lama pun 1 hari :D

      Delete
  6. Replies
    1. Adie, next aktiviti gunung mana lagi mau di daki?? keren ahhh photonya di Gede..Alun2nya bagus sekalli....

      Delete
  7. 2,3,4,5,7, 8 dan 9 sama.... tak banyak songeh kan kita...

    * mati la perasan

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupp, memang dah lama sedar diri ini tak byk songeh hahaha..

      Delete
  8. Part jengggg jengggg jengggg tu agak misteri... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tu semuanya poyoooooooo belaka :D

      Delete
  9. Wah wah...festaim tgk zilla interprame gambar diri sendiri banyak2..
    Syabas bete!

    Tapi zilla, pakai khakis tak cepat kotor ke?
    Kalernya kan terang...
    Tertanya je... :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tu pun ada yang tak boleh nak teka yang mana tuan empunya badan :D

      cepat kotor ke?? entah, tak perasanlah pula niL..tapi sepanjang berkakikan khakis oklah..kotor sikit2 tu biasalah...kena pandai2 jaga kot..entah hehehe..

      Delete
  10. Selepas baca nombor 4, rupanya Milo juga jadi favorite bagi orang Malaysia ya? Produk Milo asal Malaysia juga jadi favorite traveller asal Indonesia yang berkunjung ke Malaysia. Kata mereka, Milo yang diproduksi di Malaysia rasanya berbeza dengan yang ada di Indonesia. Lebih sedap. Jadilah Milo menjadi salah satu oleh2 khas Malaysia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indra, wahh tak sangka pula milo dah jadi ole2 khas Msia...saya sendiri pun udah try milo di negara2 lain tapi ternyata tidak sama seperti milo dari Msia..mksdnya, milo dari sini jauh lebih pekat dari tempat2 lain..ternyata brand MILO itu sendiri punya resepi yang berbeda ya hehehe

      Delete

Subscribe