tak kisahkan bila saya bercerita mengenai makanan?

Tuesday, August 09, 2011

Lama rasanya tak share pic makanan kat sini. Bukan tak masak tau, masaklah juga walaupun boleh dikira sebulan tu berapa kali saya turun ke dapur hehehe~ Senario biasa bagi mereka2 yang tinggal dengan mak ayah; tahap kemalasan memang macam ular sawa ajelah. Ngulor tak sudah2, semuanya tunggu suap ke mulut aje (itu pun malas lagi hehehe).

Ini project saya petang semalam. Oh, jangan salah faham tiadalah kuasanya saya nak menguli tepung utk buat doh pizza. Tak payah susah2 ok, lebih2 lagi time bulan puasa ne manalah ada kudrat nak menguli ekeke~ Buat mereka2 yang pemalas macam saya nie, tak payah pening2 kalau teringin sangat nak buat homemade pizza. Beli ajelah roti arab tu. Ala bukan mahal mana pun, seplastik (5pcs) dalam RM2.50 aje; cepat dan pantas, tak payah nak berpeluh menguli bagai ;-) Inilah hasilnya. Parmesan yang dah keras cenggung sebab dah sebulan dok bertapa dalam fridge. Bakar dalam oven pun tak cair macam selalu, sungguh ketegaqlaa..Takpelah, rasa pizza tu tetap ada cuma takdelah sesedap pizza hut (sedap ke?), topping pun tak semeriah mana...

Puding karamel ini pula resepinya boleh diambil dari myresepi. Sebenarnya request dari my opismate, patut diberikan pagi ini padanya tapi tak dapatlah. Sebabnya terlebih bijak pandai. Saya p kukus sekali dengan tupperware yang tidak tahan lasak. Habis mengecut bekas tu saya kerjakan, nak bagi kat member tu pun saya segan sebab huduh sesangat. Jadinya, saya keluarkan dari bekas dan sendiri makan huhuhu~ Petang ne kena buat balik utk diberikan semula pada kawan saya itu. Rupa puding pun agak hodoh sebab terlebih pukul campuran telur dan gula. Petua utk hasilkan puding yang licin bak kulit telur, jgn sesekali kacau/pukul telur hingga ianya berbuih. Kacau selembut yang boleh ye kalau tidak macam puding saya inilah, byk sangat kawah gunung berapinya :P. Apa pun, rasa tetap terbaik (maaflah puji diri sendiri, tapi serius mmg sedap)..

You Might Also Like

7 comments

  1. nasib baik aku tgk gmbr ni kul 10pg...klu kul 5ptg mesti aku hangin. Ni yg buat aku rasa nak cuba jgk resepi ni ptg ni...iskkk...haha..tp masalahnya resepi scones pun sangkut...beb, cer ko share resepi scones...aku nak buat. gigih dah aku beli tepung, mentega bagai ni tau..konon 3rd attempt...hrp menjadilah

    ReplyDelete
  2. ohh alamak, aku save dulula ye pic ne..ptg karang aku publish balik :D tryla beb, tak jadi takpe, tong sampahkan ada hahaa..ne lagi simple dari scones..

    aku tak bagi lagi ye resepi scones tu? lupala hehe.aku nak tahu pasal adunan ko, lembik ko terus tambah dan tambah tepung sampai tak melekat kat jari atau macam mana? apa yang aku try aritu, aku ikut sebiji2 resepi tu adunan memang lembik dan melekat2 kat jari tapi aku teruskan uli sampai adunan tu mengental (erkk).mksd aku tak melekat dah kat jari.memang berpeluhla dibuatnya tapi hasil oklah kot.hahaha.sndiri buat sndri puji.

    ReplyDelete
  3. zilla,
    sedappnya nampak puding karamel ko tue. feverit aku tu time bulan pose. takkan tengok kuih lain dah kalo jmpe puding nih. penah bwt skali dlu, tp gula dah hangit bukan hangus...pahittt!!! kuikuikui

    ReplyDelete
  4. bdk2 : memang sedap pun hehehe (giler perasan ne) jgn makan selalu, manis tu..bahaya utk kesihtan.guane blh hangus tu?berangan sambil masak ye?hehehe.

    ReplyDelete
  5. zilla,

    cubaan 1st aku tambah tepung sbb aku nak bentuk pun tarak boleh ma...bolos ikut jari..cane? pastu aku tambahla tepung smpai aku rasa munasabah utk dibuat doh kecik2...yg tu aku bakar, jadi, cuma tgh tak masak. ko tau nape? walhal kaler luar dah kuning...oven takla panas benor..

    cubaan ke-2, aku ikut sebijik sebijun...mmg peroi la kan smpai takleh nak jadi seketul. aku bakau..pastu leper...cane tuh? aaaaaa....nanges. terus aku letak tepi belen adunan smpai berkulat, fedap punya pasal.

    sbnrnya aku dah mencik nak baking sbb tgn aku ni mmg tak reti baking..masak lauk aku reti..leh ko pinjamkan tgn ko tak? hahaha

    ReplyDelete
  6. cubaan 1st tu dah betul.aku pun jadi mcm tu tapi aku teruskan uli sampai dia mengental.kalo buat roti pun mcm ne jugaklah caranya yg penting jgn derhaka pada resepi hehee.tengah tak masak tu maknanya mmg tak masaklah lagi tu.patutnya ko masukan balik dlm oven, bakar lagi sampai masak..

    peroi tu apa ekk?mcm pnh dgr je perkataan tu tapi aku lupalah kat mana.hehehe

    kalo aku bg tgn aku kat ko, aku nak pakai tgn spa?tgn ko? ishh tak nkla, nanti tgn aku pjg sebelah :D

    ReplyDelete
  7. nok buat lagu mano? ambo ore kelate, make bendo manih2 sokmo. kuikuikui

    ReplyDelete

Subscribe