Koleksi Sunset

Thursday, November 20, 2014

Kali ini nak share koleksi gambar-gambar sunset/senja dan apa-apalah yang seangkatan dengannya. Nak kongsi pasal trip: Sg. Lembing tu lah yang terakhir. Lepas tu memang bertapa kat rumah dan agak busy dengan pelbagai perkara lain yang saya rasa tak perlulah saya kongsikan di sini.

Sebut pasal sunset atau sunrise, saya sebenarnya tak berapa pandai nak bermain dengan setting. Tripod, salah satu keperluan yang wajib ada pun jarang saya bawa (kalau bawa pun belum tentu saya guna). Misal kata dalam 10 keping gambar tu, ada 2-3 keping ajelah yang boleh digunakan. Selebihnya, memang kelaut. Kalau ditanya lokasi mana yang paling cantik, rasanya saya pilih sunset di Donsol. Suka dengan warna-warni yang menghiasi langit saat matahari terbenam sepenuhnya. Cantik sangat-sangat.

Jom layan (gambar tak ikut susunan).
 #1
 #2
 #3
 #4
 #5
 #6
#7
#8
 #9
 #10
 #11

You Might Also Like

46 comments

  1. Replies
    1. lukisan alam, mmg tiada tandingan..

      Delete
    2. Donsol dan sumbawa memikat. Yang lain-lain cantik jugak. Tu lah kan, shoot kemain banyak tapi berapa kpg je yang puaskan hati tapi masukkan jugaklah gambar yg tak seberapa tu dalam blog buat penyeri hahaa..

      Delete
  2. cantik sangat!
    tapi achik smile tak suka waktu ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. acik smile, saya pun tak berapa nak gemar..

      saya pnh hadiri ceramah dkt opis ne, ustaz tu kata elakan beraktiviti di waktu matahari mahu naik dan mahu turun..sebab katanya, kita selalu terbabas solat bila leka memburu kedua2nya..err sentap jugalah, tapi sebenarnya betullah apa yang dtegur ustaz tu...lagi satu, teringat pesan org tua2, waktu2 senja setan akan aktif berkeliaran; pintu kepada kejahatan ;-) agak2 kenapa acik smile tak suka waktu itu?

      Delete
  3. Replies
    1. meng, kanawa tu kalau awal tak tebal boleh jelas kelihatan puncak rinjani..

      Delete
  4. Memang cantik gambar kat donsol tu... dkt lombok tu pun cantik.... tp senang citer semua cantik2 la..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sunse di Donsol antara yang terbaik..ada mirip sunset di miri..

      Delete
  5. Replies
    1. nana, saya guna manual setting..tu yang kadang2 ke laut hasilnya...

      Delete
  6. Subhanallah...tak terkata melihat semua sunset di atas

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita semua antara insan yang bertuah, kan zila? kita berkongsi bulan/bintan/matahari dan sebagainya yang sama tapi kita bisa hayatinya di lokasi yang berbeza..persamaan yang kita nikmati tetap ada perbezaannya; bukti kebesaran Ilahi..

      Delete
  7. Koleksi Sunset yang keren-keren Mbak Zilla. Saya pilih Sunset di Miri serawak yang paling keren.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih mas gunadi...miri memang salah satu lokasi terbaik untuk lihat sunset...

      Delete
  8. wow zilla...ada collection sunset, ohsem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...

      koleksilah sangat Orga..takde kerja, belek gambar2 lama baru perasan ada gambar2 sunset dan sunrise..tu gedik jadikan koleksi hehhee...tapi sayangnya byk gambar yang dah 'hangus' huhuhu

      Delete
  9. Hi five! Favourite amik gambar sunset gak. My fav, yang kat Miri tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ai give u ten! hehehe...
      ada tgk gambar kamu, fuhh best tak payah keluar jauh2 utk layan sunset..dari tingkap rumah pun dah boleh layan..cayalah, bie

      Delete
  10. terpesona seketika eh bukan lambat sket haahaa.. kenapa no 9 tu tak de caption di mana ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehh biar betul, TT..bukan ada tu? Nami Island?

      Delete
  11. zillla... cantik sangat..... pakai camera dslr ke ni..??

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih, luna..yupp saya guna dslr..

      Delete
    2. haa... ade bakat ni... leyh wat partime photographer! =D

      Delete
    3. takde bakat nak ke arah tu, luna..cukuplah ambil gambar utk simpanan sendiri je hehehe

      Delete
    4. e-ceh! merendah diri lak die... betul.. ikhlas ni puji.. kalo ade contest.. try la.. kot mane tau rezeki kan.. =D

      Delete
  12. cantiknya...subhanallah..
    sunset ni mmg waktu faveret saya, kalau balik keja pun sempat layan 2-3 minit , sebab rumah kat atas bukit hehe..
    saya x pandai setting camera, kalau naturally dpt sunset yg lawa tu mmg happy sangat dah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzu, rumah kat mana? nak tumpang shoot sunset dari tingkap umah boleh? hehehe

      Delete
  13. donsol n komodo national park..warna nya cantik..

    ReplyDelete
  14. Beautiful pictures, I do really love sunset too :)

    ReplyDelete
  15. cantik2.. gambar zilla ambik .. bestnye zilla dpt tgk keindahan ciptaan Allah S.W.T.. terbaik zilla :-)

    ReplyDelete
  16. sunset to Donsol tu mmg cantik..mana lagi tempat Zilla x sampai...semua sudah terjah...gambar semua cantik..berair mata ...cantik sgt

    ReplyDelete

Subscribe