Journey to heaven 2014 : South Island, New Zealand

Tuesday, September 09, 2014

Tajuk sangat tak boleh blah hehehe...

Trip yang ditunggu-tunggu hampir 1/2 tahun...

Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar walaupun dari awal lagi dah macam-macam masalah timbul terutamanya bab cuti. Semua benda kena adjust balik termasuklah tiket flight, itinerary, hostel dan budget. Kesian kat geng-geng yang lain (JJ Chantek, shaharul, fieda dan pijah pelangi) sebab turut sama terkena tempiasnya huhuhu. Walaupun tak dapat nak sama-sama dengan mereka untuk 16 hari tapi dalam tempoh 9 hari ini pun dah lebih dari cukup. Macam-macam pengalaman pahit-manis yang kami kongsi sama-sama.

Untuk trip ini, kami ambil keputusan untuk transit di Melbourne. Saya pergi lewat sehari dari kawan-kawan yang lain dan syukur perjalanan sendirian berjalan dengan lancar terutamanya bila berhadapan dengan pihak imigresen Australia yang dikatakan antara imigresen yang paling banyak cekadak di dunia! Perjalanan di NZ pun berjalan lancar; apa yang dirancangkan dalam itinerary kami cuba laksanakan (TQ JJ Chantek untuk itinerary yang sangat best!). Tujuan utama untuk daki ke Muller Hut dan Keppler Track terpaksa kami batalkan kerana tiada pengalaman mendaki di kawasan bersalji tebal dan tiada knowledge untuk berhadapan/mengesan avalanche. Untuk lepas gian, kami gantikan Muller Hut dengan trekking ke Hooker Valley, Mt.Cook dan untuk Keppler kami gantikan dengan Mt. Roy, Wanaka. Selebihnya, mabuk dengan biri-biri dan landskap memukau yang tak tahu nak kata macam mana indahnya.

Macam biasalah, malas nak cerita panjang-panjang. Sedikit ole-ole buat kawan-kawan semua (hanya gambar yang mampu saya kongsikan).
 Sempat ikut demo di Melbourne City hehehe.
 Follow free Melbourne Walking Tours, nak jimat punya pasal :D
 Lake Benmore, South Island
 Katanya ini bunga sakura..ampun kalau silap...saya bukan pakar bunga :D
 Bebiri di Elephant Rock, Duntroon
 Hooker Valley Track, Aoraki/Mt. Cook National Park
Sebahagian daripada  Fiordland, dalam perjalanan menuju Milford Sound
 Lake Ruataniwha, Mackenzie District
The Champs, Fiordland

Cukuplah ya, tak boleh nak share lebih-lebih..

* Nak sambung cuti huhuhu

You Might Also Like

48 comments

  1. Subhanallah! Memang xdapat nak describe dengan kata2 betapa lawa tempat ni. Insha Allah, one day nak menjejak gak. Thanks for this ole2; so far ole2 paling best walaupun cuma gambar. Nak tunggu entry details hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya Amin kan ya, BB utk impian itu :-)

      sebut pasal ole2, memang takde apa pun yang sya bawa balik..cuma poskad aje sekepping itu pun sebab salah tulis alamat hehehe...tu sebab time kali p mana2, mmg gambar ajelah yang blh dikongsikan...nak bagi FM dan sebagainya minta ampun..mmg takkan beli dan terbeli punyalah huhuhu

      Delete
  2. seronoknyaaaaa.. rindu new zealand......

    ReplyDelete
    Replies
    1. maunya tak rindu kalau tenang-setenangnya..ikut hati ne je migrate ke sana *opppppsss :D

      Delete
  3. ni yg x sabar nak baca ni ... sure menarik pengalaman zila tu...
    jgn lelama eh hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. haih tak tahulah menarik ke idak ako...nak kongsi tu yang makan masa sikit....kena tgk mood dulu...

      Delete
  4. wahhh cantiknyaaa NZ!tak sabar nak baca story NZ ni...cepat2 update blog yer!hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau nak start macam mana ne DJ..tengok lah nanti..kena cari mood dulu...la ne malas sesangat..

      Delete
  5. Ya Allah cantik nya...sejukkkk mata memandang tenang hati....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tgk dgn mata sendiri lagi cantik tau!! ehehee

      Delete
  6. walaupun 9 hari tapi pengalaman sangat mahal kan..:) tengok gambar pun dah kagum..

    tak sabar tunggu Zilla cerita full entri pasal NZ

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengalaman tu mmg takde tara nya LD..sebab itu kali ini apa pun saya tak bawa balik kecuali gambar dlm kamera dan sekeping poskad...entah, rasa macam terus nikmati moment yang ada dah serapkan dalam jiwa..haih, 9 hari mmg tak cukup...rasa mau dok situ 9 bulan je utk pusing kelilingnya habis huhuhuu

      Delete
  7. more pics please.. cantik sungguh snow-capped mountains semua tu

    ReplyDelete
  8. SubhanaAllah..cantiknya zila...nk nangis tgk gmba ko ni

    ReplyDelete
  9. gambar-gambar zilla tak pernah mengecewakan...cantik sangat!
    antara tempat yg mrs nak sangat pegi...hopefully ada rezeki jejak sini nanti walapun lambat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin..satu hari nanti, pasti acik smile :-)

      Delete
  10. bila lihat gambar-gambar tu mmg sesuai sgt lah journey to heaven!! mmg ramai cakap NZ sebuah negara yg cantik dan mmg barbaloi pegi..nak cantik jgn bawak camera compact biasa kan..subhanallah..cantik ciptaan Allah..

    psst : Mrs..JOM kita ke NZ hiksss

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak semestinya kena kamera yang hebat JM..camera compact boleh apa..yang penting kita kenal kamera kita macam mana dan cari angle yang menarik...kalau bawa kamera hebat tapi guna auto function pun tak guna juga, JM hehehe *ehh, ayat tu cikgu saya yang cakap, saya cuma ulang balik aje :D

      Delete
    2. JM..mrs tengah menabung cap ayam, jom kiter pegi kalau ada rezeki :)

      Delete
  11. betul kata MS, gambar2 zilla tak pernah mengecewakan. semuanya lawo!!!

    ReplyDelete
  12. Cantik sungguh NZ kan...ntah bila dapat ke sana...huhuhu..thn ni bnyk btl zilla mengembara ya..lps satu negara ke satu negara..seronok sungguh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak, ini baru trip ke 3 saya utk tahun ne hehehe..tahun ne mmg kurang jejalan, maklumlah cutinya nan-ado :D....

      Delete
  13. Rasa macam sekarang gak nak pinjam tikor Do Re Mi... Nak terbang ke sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dpt pinjam bgth saya ya..nak join sekaki hehehe

      Delete
  14. aaaaaaa...cantiknyeee...xzabar tunggu next entry..pls mood rajin dtg ok..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala Ann, mood memang tak dtg2 lagi ne...sungguh takde idea nak mengarang apatah lagi nak merapu huhuhu

      Delete
  15. cantiknyaaaa gambar....patutla orang kata NZ ni heaven on earth
    oo, transit melben jugak. saya bz sikit last week, nak usha blog pun tak sempat. kalau tau zilla pun ada di melben, boleh jumpe lepak2 haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzu, saya update blog ne lepas tiba di tanah melayu hehhee..memang takde sapa pun tau pasal trip ini kecuali teman2 rapat dan beberapa org blogger yang saya rujuk untuk mdptkan info berkaitan....

      kita sebenarnya selisih beberapa jam aje kan?? hehehe

      Delete
  16. wahhhh.... subhanaAllah... canteknya... g hiking xhajak pun.... mood jeles duk buat lintas hormat... jeles2... huhuhuhu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. awak, saya lagi jeles tgk awak hiking kat nepal tau...

      Delete
  17. Baru tengok foto pun dah terpesona... apa lagi kalau ke sana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ke sana mesti rasa x nk balik, En.Mie

      Delete
  18. Cantik2 gambar yang zilla ambik ..Pndai zilla cari tempat yg menarik.. :-)

    ReplyDelete
  19. ya ampun...tesesat kat sini!! skali tgk gambo super superb!! cantik gilos!! tak sabo nak pi jugak ^^

    ReplyDelete
  20. Hellooooo Bebiri di Elephant Rock, Duntroon. I miss you.

    cantik gmbr ni. rindu plak nk joget ngn bebiri. <3

    ReplyDelete

Subscribe