Hostel Jogja : Edu Hostel

Wednesday, June 20, 2012

Tempoh hari saya ada menyebut tentang Edu Hostel. Sementara tengah rajin ini saya ingin berkongsi sedikit gambar-gambar hostel berkenaan. Ada pelbagai pilihan untuk menempah bilik di sini. Tidak kiralah melalui hostelworld atau booking.com atau beberapa website yang lain; kelebihan untuk mereka yang memiliki credit card. Bagi saya yang tidak memiliki cc, pilihan yang adalah dengan berhubung terus dengan mereka melalui email. Apa yang saya suka di sini (selain daripada bilik) adalah suraunya kerana di sini ruangan solat wanita adalah berpisah dengan ruangan solat lelaki (keadaan yang agak susah dijumpai sepanjang saya berulang-alik ke Indonesia). So, extra credit to Edu Hostel :)

Website -> Edu Hostel

Kantin Edu Hostel @ 5th floor. Dari sini kita boleh melihat view kota Jogja dengan berlatar belakangkan Gunung Merapi dan Merbabu.

Ini pula untuk bersantai-santai; menonton tv dan sebagainya boleh dilakukan di sini @ 1st floor.

Dorm. Ada 2 jenis (boleh check dalam website mereka). Rate. Rp70,000/bed including breakfast

8 biji komputer dengan kemudahan internet (foc). Belasah ajelah sampai lebam.


 Ini pula antara penginapan bertaraf budget yang terletak berhadapan dengan stesen keretapi Jogja. Sengaja saya rakamkan untuk mempelbagaikan list penginapan yang ada di Jogja. Saya tak tahu bagaimana keadaan  bilik di sini sebab tak sempat nak singgah. Dari luaran nampak macam ok; oklah kot hehehe

You Might Also Like

25 comments

  1. good info Zilla :) boleh la try stay kat Edu Hotel bila datang Jogja lagi nanti..hehe. Btw, berapa ya rate dorm dia per night?

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh ada keinginan nak repeat ya??ikut!!hahaha
      saya lupa nak masukan ratenya tadi, Rp70k/bed..kira berbaloi sgtlah tu ET..cuma perlu menapak sdikitlah ke Malioboro, but it's oklah..excercise hehee

      Delete
    2. heheee..sure akan ke sana lagi tapi tak tahu lagi bila. jejommm! :D
      murah jugaklah tu.. lagipun memang suka duduk area malioboro :)

      Delete
    3. hahaha..tertamak ne..ikut hati semua tempat nak repeat tapi apakan daya, ongkosnya enggak ada..cuti pun elekkk ehehee..

      Delete
  2. Salam kenal Zilla..Nekcik nak tumpang iklan kat sini..sesaper yang berfamili macam Nekcik ni boleh cuba riki riki GLORIA AMANDA JOGJA...ratenya taklah mahal sangat..pas tu..ada swimming pool di depan pintu bilik..boleh jalan kaki 10 minit ke pasar Malioboro..bekfesnya halal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal Nekcik...terima kasih Nekcik kerna berkongsi info.moga ianya dpt membantu teman2 yang ingin ke Jogja :)

      Delete
  3. Wah...Gud Info..Suker!

    Swimming pool ke yang kat tepi bangunan Edu Hostel tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. errr tu bukan swimming pool cheqqq.hiasan aje kot, entah hehehe..

      Delete
    2. Habis boleh mandi kah? Macam menarik je nampak kalo buat terjun tiruk! Hehe..

      Delete
    3. hahaha..tak nampaklah pula org mandi manda kat situ mgkn sebab masing2 pakat dah mandi-manda dlm kamar mandi hehehe.nk try terjun ekk?dipersilakan hahaha..kot2lah lepaskan? hehehe

      Delete
    4. Alamak..luper lak nk ukur baju di badan sendiri..huhu

      Delete
    5. nil, maaf ya kalau saya tersalah kata.saya maksdkan lain, sungguh huhuhu

      Delete
    6. Haha..tak lah. Takder rasa pape pun. Saya cool jer.
      Tp seriyes, mcm best je tgk air tu...
      Kitorg ni bakal pergi sana mybe ujung tahun ni..
      Tu yg rasa mcm excited empat macam je tgk hostel nih.
      Tapi takder laa travel pack mcm awk..just light2 je.
      Nama pun tiket frust. (Asyik tiket frust je sy nih eh)

      Delete
    7. fuhh lega..saya dah cuak giler ne..manalah nak contact si nil ne utk minta maaf hahaaha org yg dh kenal saya sure tahu prangai saya yang satu ne hehehe)..

      nampak best dan memang best pun..byk pepatung berterbangan kat situ hehehe..bagus kalau nak tenangkan fikiran lepas penat merempit..wow, jadi juga ye ke jogja?tak kisahlah tix frust ke apa asalkan dapat jejalan hehehe..

      Delete
    8. Takpe..saya bkn stock2 hati kuntum. Dalam hati sy ni takder taman.
      Lagipun bukan awk ckp pape pun. Tu sy bls gurau blk laa tu..Haha

      Anyway, Jogja tu jadik. Tapi plannya tak buat lg.
      Merempit? wah..saya tersangat suka! Kena pertajamkan ilmu merempit la kalo camni.
      Pape pun tq..dh bnyk info kat blog awk..
      Saya rujuk & copypaste je laa nnt..halalkan ye!

      Delete
    9. hahaha..suka ayat awk tu..dlm hati saya pun takde taman ;)

      hujung tahun ne, kan?hati2 ya..musim hujan time tu kalau ikut kata teman2 saya di sana..jgn lupa backup plan ya..manalah tahukan?merempit tu harus hehehehe..

      *ambil ajelah, saya halalkan :D

      Delete
  4. cheq,

    updated cite baru x da ka? hehhheee.

    * jum la follow aku g sipadan.. jum la.. lalllalaa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan tak nak update tapi aku tak tahu macam mana nk update..hehehe

      *nak ikut tapi arghhhh aku pikir dulu boleh??doakan hati aku terbuka nak follow korang hahaha

      Delete
  5. Replies
    1. oklah bagi yang b'budget rendah macam saya hehehe

      Delete
  6. Replies
    1. yupp, another option where to stay @ jogja ;)

      Delete
  7. zila..nk tnya.. edu hostel ni dekat tak dgn transport/kedai makan??

    ReplyDelete
    Replies
    1. emmm jauh tak jauh; berpeluh jugalah dibuatnya..

      depan hostel banyak becak, boleh naik becak aje utk ke train station/bus stop serta kedai makan..actually ada jln shorcut ke maliboro dan train station tetapi saya tak tahu macam mana nak cerita :)

      Delete
  8. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email kat ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
    Kasongan (pottery production), parangtritis beach, manding (leather arts), borobudur temple, lava tour merapi (exploring the rest of merapi eruption using jeep), chocolate kotagede, masjid mataram kotagede (oldest mosque in Jogja), pusat kerajinan silver kotagede, kraton (sultan palace), tamansari watercastle, cave tubing goa pindul, indrayanti beach, bukit bintang
    Price start from: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide (by request)
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete

Subscribe