Laos : I'm ready!

Monday, November 05, 2012


4000 Island.
Picture : Credit to Lonely Planet.Com

4 hari lagi, kami akan berangkat ke Laos. Terima kasih buat teman-teman yang sudi email saya dan menyatakan minat untuk turut serta ke Laos (iklannya di sini Jom : Laos). Dalam ramai-ramai hanya 2 orang sahaja yang berjaya merembat tiket KL - Vientiane - KL. Terima kasih dan tahniah buat Min dan Ckucin :-) dan terima kasih juga kepada Mofu yang last minute menyatakan kesudian untuk turut serta ke Laos. Best!! Best!! :D (berharap keajaiban akan berlaku buat tasya hehehe).

Sebenarnya dari bulan Mei lagi kami (saya dan tasyha) mencari dan mengumpul info mengenai Laos ini. Sayangnya tak banyak info yang kami perlukan berjaya diperolehi lebih-lebih lagi info berkaitan dengan South Laos. Blog-blog berkaitan tidak banyak menceritakan secara detail mengenai public transport dan sebagainya. Nak mengadap buku LP, alalala rasa macam nak muntah aje sebab muak dan jemu. Mati akal dibuatnya kerana budget saya cuma RM600 atau tidak sampai pun $200. Agar tidak over budget, detail itinerary termasuk segala perbelanjaan perlu dibuat secara detail. Terima kasih buat Mr. Somchit yang rajin bebenor call dan sms saya dari jauh. Kesian pun ada sebab kadangkala sedang enak berbual, terputus sebab kredit habis hehehe. Terima kasih juga buat Rara di Jakarta yang memberikan idea untuk mendapatkan trip murah ke Bolaven Plateau. Tidak dilupakan juga buat team Champasak yang rajin sangat-sangat melayan email saya (macamlah derang masuk sini dan faham apa yang saya tuliskan, betul tak??hehehe). Buat tasyha, hanya kita aje yang tahu betapa beranginnya kita, kan??hehehe

Jadinya, plan kami nanti akan terbahagi kepada dua iaitu South dan North Laos. Untuk South maybe kami akan bergerak berempat untuk explore Pakse, 4000 Island dan Bolaven Plateau. Manakala untuk South kami bergerak berlima kerana Mofu hanya dapat follow untuk ke North sahaja. Untuk ini kami akan explore Luang Prabang dan I'Allah kalau ada masa (sebenarnya tak tahu nak sumbat di mana lagi) teringin juga nak singgah di Nam Tien Lake, Sayaboury (entah sempat entahkan tidak huhuhu).  

Untuk Vang Vien dan Jars, akan dikunjungi di lain kali. Tak cukup masa huhuhu - nantikan iklan seterusnya hehehe.

Moga semuanya akan berjalan dengan lancar :-)

You Might Also Like

30 comments

  1. Alahai, saya tak sempat prepare apa pun lagi hehe memang trip belasah je lah kali ni... apa pun kalau ada rezeki dapatlah kita jumpa disana.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelah tu??hehehe..I'Allah ada rezeki nanti kita jumpalah dimana2.jgn malu2 ye nak tegur kalau saya tak tegur :)

      Delete
  2. good !

    aku nak details luang prabang. will be there soon

    ReplyDelete
  3. aaaa sis, seronoknya. nanti update.
    bestnya kalau dapat join sis travel.

    ReplyDelete
    Replies
    1. opss best ke??hehehe
      I'Allah, kalau ada plan best nanti saya iklan di sini..jadinya, bolehlah kalau nak trut serta :)

      Delete
  4. bila la agaknya saya boleh join kamu..teringin jugak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'Allah ada rezeki, bila2 pun boleh norh :)

      Delete
  5. bestnyer pegi ramai-ramai, tambah-tambah sekepala..mesti havoc gile nanti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. derang, mmg best orga..ingat lagi waktu ke NZ haritu, semua ada..gelak tak sudah..best!!bestt!!:D

      Delete
  6. bestnya korang!!! kim salam kat mofu & tasya yer. lepas tu jgan lupa update blog & gambo kat FB!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I'Allah tom, akan disampaikan :D
      gambar? itu sudah tentu heheh

      Delete
  7. salam akak. baru terjumpa your blog. sy dgn kwn pun akan berangkat ke laos 9nov ni smpi 13nov. tp tak prepare ape2 punn. main redah je. hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam liyana...owhh nampak gayanya kita satu flight nanti :) tegur2lah ya nanti hehehe..oh ya, perancangan ke mana aje ne?

      Delete
  8. selamat pergi dan balik.. jangan lupe kongsikan gambar yang cun2

    ReplyDelete
  9. all the best sis, jgn lupa post best best...nk gak join trip sis kot kot next time ade rezeki ke....belum ade chance nk backpack with low budget nk jalan dgn budget tinggi belum mampu lagi.....all the best and take care....

    ReplyDelete
  10. wahh...zila...bestnyer dpt travel ke Laos..x sabar nk baca entry apa yg menarik kat sana :-)

    ReplyDelete
  11. aboy, I'Allah dan terima kasih :)


    fauzus, tq2 heheh..i'Allah ada rezeki nanti kita jalan sesama ya hehehe..tak payah nak p jauh2, KL tu pun boleh hehehe...


    jarimanis, tak tahulah apa yang bakal menanti hehehe.apa pun harap cuaca menyebelahi kami :)

    ReplyDelete
  12. i'm interested to join your trip one day. macam bestttt je. sebab terasa jealous.kihkihkih.. keep updated cerita best2 k!

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam best tapi tak best pun hehehe...I'Allah one day, kalau ada rezeki, kan ilya?? ;)

      Delete
  13. waaah.. nak gi Laos eh?? bestnye... kalau rajin, meh singgah blog saya kalau nak baca mt travel experiences ke 50 buah negara.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. emm, dah balik pun hehehe..apa pun, terima kasih..saya memang selalu singgah blog anda :)

      Delete
  14. wahhh...bagus2...nnt nak info pasal transportation ke Luang Prabang? will be there next year...aishh...have fun uols...

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu sudah tentu..moga membantulah, ya :)

      Delete
  15. Replies
    1. hahaha..sabar ya febry..masih capek ini :D

      Delete

Subscribe