China Autumn Trip 2015 : From Sichuan Province to Xian

Monday, November 16, 2015

Assalamualaikum

Alhamdulillah dah selamat tiba di tanahair semalam. Hari ini dah start kerja pun walaupun hati tak berapa nak ikhlas huhuhu. Untuk detail perjalanan, akan perlahan-lahan saya kongsikan di sini.

Route untuk trip kali ini adalah Chengdu - Moxi Town - Hailuo Valley - Kangding - Mugecuo - Xinduquo Town - Tagong - Danba - Zhonglu & Soupo - Mt Singuniang - Chengdu - Xian. Total perjalanan mengambil masa 9 hari. Penat memang penat tapi bila tengok pemandangan yang memukau, penat tu automatik hilang.1001 pengalaman, 1001 cerita. Apa yang pasti, takkan serik untuk kembali ke China...

Layan beberapa keping gambar dahulu..
 Pemandangan melepasi Xinduquo Town
 Tibetan people - besar dan tinggi giler pakcik ne. Sorok muka bawah katil bila tengok pakcik ne keluarkan iPhone nya. Saya pun tak mampu kot huhuhu.
Sebahagian daripada pemandangan di Hailuo Glacier - kami kena AMS teruk giler di sini. Siap buat muka tak malu minta oksigen dari local people hehehe.
 Mugecuo Lake - SubhanaAllah tak tergambar dengan kata-kata keindahannya.
 Bai Tuo Kan,Kanding - kitaorang tak boleh nak check in hotel di sini. Katanya visa kami tak valid. Err gamaknya derang ingat kitaorang guna tongkang masuk China kot huhuhu.
 Pemandangan di Zhonglu
 Salji tebal di Bao'xing County - kami eksiden di sini, syukur semuanya selamat huhuhu
Trekking di Mt. Saguniang
Syurga makanan di Xian - makan sampai kembung di sini

You Might Also Like

36 comments

  1. syahdunya tgk tempat2 nie.. segera campak msk tempayan wishlist

    ReplyDelete
  2. ok, one day, sy nak jejak kaki sini gak,haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin..moga tercapai hasrat tu nanti hehehe

      Delete
  3. Replies
    1. sangat2 cantik John..serius tak tau nak ambil gambar macam mana tgk keindahan yang ada

      Delete
  4. Wow tazabar utk full story. tempat2 nmpk unik sangat :)

    ReplyDelete
  5. cantik gambar2 and semua tempat nampak unik..syukur zilla kembali dgn selamat,

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih dzu...syukur sgt2 bebenornya semua selamat..tapi trauma tu tak taulah bila boleh hilang hehehe..

      Delete
  6. Selamat pulang Zilla!
    Gambar sangat lawa-lawa, saya suka :D Tapi, gambar terakhir tu, saya tak suka sangat sebab tengah lapar ni kekeke
    Zhonglu tu mengingatkan saya pada Japanese Alps... warna air dia, pokok kat tepi2, semua sama.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Kay,

      Terima kasih...gambar tu, nampak je menyelerakan tapi real tak sedap langsung! masin giler! hahaha..

      sepanjang perjalanan di Zonglu & Soupo begitulah pemadangannya kay....nak tido pun rasa macam rugi, sebab cantik sgt (tapi tertidur juga gara2 kepenatan hehehe)

      Delete
  7. Cantiknya !!!! Cepat2 sket cerita seterusnya, hihih (kes nak berangan dulu)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila berangan sepuasnya dulu hehehe..nak update tu haruslah cari mood dulu ;-)

      Delete
  8. Subhanallahhh... terpesona! cepat update please :)

    ReplyDelete
  9. Trip Zilla selalunya agak ekstrem... tak termampu saya. Untungnya langit masih menbiru... tempat saya pergi semuanya tak nampak awan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Encik, kalau ikutkan takdelah seesktrem mana pun..sekadar ikut kemampuan kami..emm, bab langit tu mmg lucky kot..cuma dkt chengdu dan xian aje langit tak bersahabat...sendu sepanjang masa..

      Delete
  10. bestnya...i pernah ke beijing & great wall pun dah rasa best hehe
    zila, saya baru blk NZ haritu...termimpi2 sampai harini...rindu sgt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jgn disebut perihal NZ..harus saya meroyan tanpa henti nanti hehehe..

      Delete
    2. hahaa...saya faham sgt tu
      uwaaa nak nanges juga
      btw zila ada fb or ig tak? pls email me kalau ada: shazia154@gmail.com
      thanks :D

      Delete
    3. nz tu kg bakal mak mertua, hehehe...

      saya takde ig..fb adalah..emm, nanti saya add awak ya :-)

      Delete
    4. wah yeke??nanti boleh duduk di NZ terus lah camtuuuu
      jelessss TT
      ok, nnt add saya. email utk FB: xshajiax@gmail.com

      thanks :D

      Delete
  11. tak sabar nak baca entry full...alhamdulillah zilla dah selamat sampai balik sini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih achik smile. InsyaAllah akan try update secepat mungkin :)

      Delete
  12. bestnya..pernh smpi xian je.tempat lain di china belum lg.xsabar menanti next update.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya ini pun baru 1st time ke China...byk lagi tempat yang belum disinggahi..takpe, satu-persatu bak kata orang :-)

      Delete
  13. Waa Zila..xsabo nak ambik point penting nih!
    Cepat update!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Otai hapenya..mana kitorang sampai sini lagik!
      Anw..kita punya flight sama..tp route terbalik je :-)

      Delete
  14. Zilla!! welcome home..seperti biasa gambar tak pernah mengecewakan...CANTIK!!! Trekking? wahh...cepat up full entri nak tahu kisah tak boleh check in tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih JM & happy birthday ;-)
      trekking simple2 je JM..tak larat & tak tahan sejukkkkk huhuhu...

      Delete
  15. Waah zilla ...dh blik ya.....dh lma tk jengok kt cini.....ok update cpt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahh dah balik pun encik hehehe..tak boleh lama2, cuti takde hehehe..

      Delete
  16. eh tak sangka la pulak China ni cantik macam ni. Sekarang jugak ku pecahkan tabung!!! (tabung kosong) hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ewahhh macam tak percaya je part tabung kosong tu hehehe...

      pada saya, macam2 ada kat china tu...dan yes, memang tak sangka china secantik ini :)

      Delete

Subscribe