Celup-celup Tepung di Warung Pok Nong, Kuala Terengganu

Wednesday, November 04, 2015

Kami singgah di Warung Pok Nong ni sejurus kembali dari Taman Laut Redang. Itu pun kalau tak dibawa oleh Nani dan geng memang tak tahu pun pasal kewujudan warung ne.

Emm, apa yang specialnya Warung Pok Nong ne?

Ok, memula jangan anggap warung ne macam warung-warung hebat yang lain. Warung ne memang memenuhi kriteria bagi istilah 'warung' tu sendiri (apalah aku merepek ne! hehehe). Ala, nak senang cerita macam warung-warung tepi jalan yang biasa pakcik-pakcik lepak lepas balik dari ladang tu. Simple giler tapi orang memang ramai giler kat sini! Apa yang menjadikan tempat ini istimewa adalah seafood goreng tepungnya. Dari ikan, udang, sotong; nak size besar, kecik semua adalah! Yang penting di sini, sediakan aje wangnya hehehe.
 Pertama kali merasa ikan kembung goreng tepung yang sedap giler! Selalu beli di lain-lain tempat memang tak boleh nak makan sebab hanyir..

Kebetulan waktu di Taman Laut Redang, ranger bertugas ada sedekahkan kami beberapa ekor sotong gergasi jadinya kami singgah di sini dan serahkan pada Pok Nong untuk digoreng. Kitaorang bayar upah untuk goreng sahaja (maaf gambar sotong takde. Tak sempat nak setting kamera sotong dah kena ngap terlebih dahulu).
 Udang goreng tepung - manis bersari udangnya. Sedap sangat ah!!

Selain dari goreng-gorengan tepung ne, WAJIB cuba juga jagung kisar. Mula-mula kitaorang ingat jagung tu dikisar dan dingap begitu aje tapi nan ado. Jagung parut ne macam cendol jugalah. Yang membezakannya adalah takde air gula digunakan seperti biasa. Ianya digantikan dengan dengan jagung kisar. Sedap giler! Lebih-lebih lagi dengan adanya aiskrim vanilla; kombinasi yang terbaik!
Jagung kisar yang mencengkam jiwa

Buat kawan-kawan yang ke Kuala Terengganu, sila singgah di Warung Pok Nong ne. Kalau boleh pergi awal-awal, boleh 'cop' tempat sesiap. Warung ne dibuka pada jam 3.30pm setiap hari. 

Selamat menjamu selera!

Warung Pok Nong
Jalan Pantai A1693,
Kampung Kolam Mengabang Telipot
GPS coordinate: 5.428023,103.072854

You Might Also Like

24 comments

  1. Masa out station kat Ganu dulu, tak sempat nak singgah sbb selalu full house! sebenarnya malas nak beratur... nak menyelinap kuar jam 3.00 mcm rasa bersalah sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kay, saya mmg tak tau pasal kewujudan tmpt ne..walhal aritu ada p ganu dgn family makan kat tempat tahapapatah..mahal kemain..kalau tau mmg saya bawa derang singgah pok nong ne huhuhu

      Delete
  2. salam Zilla, makan di warung lagi sedap, lagi pun murah dari resto.
    Background dah bertukar, sama pulak corak pilihan kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak, betul tu...

      dah tgk, aah sama...saja tukar, mengisi masa terluang..asyik putih je, sesekali kita buat warna warni sikit hehehe

      Delete
  3. femes benar pok nong neh. saya pun x pnah sampai...sbb area mengabang telipot tu mmg byk kdai best and lebey kurang sama. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. agip,

      next time sila kongsi kedai2 best area megabang telipot ne..next time kot turun ganu, bolehlah kitaorang terjah hehehe...

      Delete
  4. Replies
    1. En. Khai, bukan sahaja mengancam jiwa..tekak pun trut terancam, sedap giler kot :D

      Delete
  5. dulu masa dtg sini time petang dah nak tutup..tapi sempat la makan ikan, sotong dengan ais jagung tu..memang best pok nong ni..layakla selalu masuk tv hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau pun pok nong ne penah masuk tv, dzu huhuhu

      Delete
  6. ok jagung kisar macam menarik. hahahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. antara menu wajib try kalau ke pok nong tu Ajla :D

      Delete
  7. udang dan jagung kisarnya bikin ngiler banget Mbak Zilla. jadi total habis duit brapa jajan di situ ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. berapa habis tu tak pasti mas gunadi...teman2 yang belanja kami di sini..

      Delete
  8. sampai hari ni tak berani nak makan ikan celup tepong...
    fobia sangat dengan tulang ikan hahaha lorat sangat kan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. awat achik smile? ada pengalaman tercekik tulang ikan ke sampai fobia sangat tu? hehehe

      Delete
  9. Depan sikit dan betul2 tepi laut, warung Cik Su...lagi sedap dari Pok Nong..hehehehe......

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok kak..next time kalau ke ganu lagi boleh singgah makan di cik su pula...

      Delete
  10. zilla, takde travel lagi ke?
    pls update hehehee

    ReplyDelete
  11. Replies
    1. saya sendiri pun tak penah jumpa lagi menu yang sama di tempat lain kak..

      Delete

Subscribe