Day 11 : Last day & Total Expenses

Saturday, January 04, 2014


Hari yang dinanti-nantikan. Tak sabar weii nak pulang ke tanahair dan tak sukanya kena start kerja huhuhu.
Fligh dari Gimhae ke KL dijangka berlepas jam 4.45pm. Kiranya kami ada setengah hari sajalah untuk menghabiskan masa di Haeundae sebelum kembali berangkat ke Busan. Takde aktiviti yang menarik pun berlangsung dalam tempoh 1/2 hari ini; cuma jalan-jalan sekitar pekan Haeundae. Kami hanya berangkat ke airport dalam jam 1.00pm. Flight delay tapi tak lamalah. Perjalanan kembali ke KL berjalan lancar cuma sebelum berangkat kami dimaklumkan flight akan dilencongkan melalui Vietnam gara-gara taufan Haiyan yang melanda Filipina.. 

Sejujurnya 11 hari di South Korea rasa macam 11 bulan aje. Terasa lamanya walhal kejap aje pun. Banyak tempat menarik yang berada di luar Seoul tidak kami singgahi kerana kekangan masa. Insyallah, akan kembali ke negara ini untuk explore tempat-tempat baru pula. 

Kalau perasan, saya takde sentuh pun bab shopping dalam entry yang lepas, betul tak? Sememangnya kami tak punya masa pun nak singgah ke Namdaemun, Myoengdong dan sebagainya. Begitu juga dengan Dongdaemun yang berjarak sekangkang kera aje dari hostel penginapan kami. Try singgah di sini waktu pulang dari Seoraksan tetapi semua kedai dah tutup. Hanya beberapa kedai sahaja yang beroperasi, sempatlah kawan-kawan mencari sedikit ole-oleh untuk dibawa pulang. Saya sendiri, hanya membeli sebungkus biskut di Itaewon. Itu sahajalah yang dikongsikan bersama-sama family. Memang takde plan pun nak shopping sebab tujuan utama saya follow trip ini sebab nak belajar tentang sistem pengangkutan di sini dan try untuk mengumpul sebanyak mungkin maklumat yang berkaitan untuk trip sebenar saya winter ini, Insyallah. Terima kasih juga buat kawan-kawan yang banyak membantu dan sanggup susah payah bersama-sama turun-naik-terjun bas/subway/flight dan sebagainya. Korang memang terbaik.

Saya kongsikan perbelanjaan hangus kami di sini. Kami hanya membawa 463,500 won atau RM1,500 untuk perjalanan 11 hari dan 10 malam ini. Untuk baki selebihnya seperti tiket flight dan deposit untuk hostel kami dah lakukan dari awal; sedikit demi sedikit. Begitu juga bab perbelanjaan makanan, kami dah collect semuanya dari awal. 

Moga perkongsian ini dapat membantu kawan-kawan merancang perbelanjaan ke South Korea.

Tiket flight
Tiket AAX (KL-Busan-KL) : RM535 ~ 165,315 won
Tiket Air Busan (Jeju - Gimpo) : 56,400 won
Tiket Air Busan (Busan - Jeju) : 35,400 won

Total untuk tiket flight : 257,115 won

Penginapan :
Sukbaksak Guesthouse, Busan : 15,000 won
The New Day Hostel (19,000 won x 2 nights) : 38,000 won
Doldam Guesthouse, Jeju (18,500 won x 4 nights) : 74,000 won
Kimchee Dongdaemun Guesthouse (14,000 won x 4 nights) : 56,000 won

Total untuk penginapan : 183,000 won

PERBELANJAAN HARIAN:
a) BUSAN
Light trail Gimhae - Sasang Station : 1,300 won
Sasang Station - Busan Station : 1,4000 won
Subway daily pass : 4,000 won
Bas  (Haeundae - Gimhae Airport) : 1,200 won
Bas (Busan Station - Haeundae) : 1,8000 won
Bas (PNU Cancer Center - Gamcheon Culture Village  (900 won/one way)) : 1,800 won/return
Bas (Haeundae - Gimhae Airport) : 1,200 won
Postcards & stamps : 4,500 won
Lain-lain (water/jajan) : 2,400 won

Total untuk Busan : 19,600 won

b) JEJU
Car rental - 3 days (139,000 / 5 persons) : 27,800 won
Petrol (87,000 won / 5 persons) : 17,400 won
Lain-lain (water/jajan)  : 8,060 won

Bayaran masuk
Jeongbang Waterfall : 2,000 won
Parking @ Seopjikoji (1,000 won / 5 persons) : 200 won
Manjanggul Cave : 2,000 won
Ilchulbong Sunrise Peak : 2,000 won
Jusangjeolli Cliff : 2,000 won
Parking @ jusangjeolli (1,000 won / 5 persons) : 200 won
Cheonjiyeon Waterfall  : 2,000 won

Total untuk Jeju : 63,600 won

c) SEOUL/CHUNCHEON/SEORAKSAN
Topup T-Money : 15,000 won
Teksi @ Nami/return (6,000 won / 3 persons) : 2,000 won
Teksi @ Gangchon (22,000 won x 5 persons) : 4,400 won
Intercity bus (Seoul - Sokcho) : 17,300 won
Express bus (Sokcho - Gangnam Bus Terminal) : 18,100 won
Bas (Sokcho Intercity Bus Terminal - Seoraksan (1,1000 won/one way)) : 2,200 won/return
KTX (Seoul - Busan) : 54,400 won
Lain-lain (water/jajan) : 14,500 won

Bayaran masuk
Nami Island : 8,000 won
Gangchon Rail Bike (60,000 won / 5) : 12,000 won
Gugok Waterfall : 1,600 won
Seoraksan : 2,500 won
Cable car @ Seoraksan : 9,000 won
 
Total Seoul/Chuncheon/Seoraksan :161,000 won

Total @ 11D 10N : 684,315 won ~ RM2,300

 Sekian.

You Might Also Like

12 comments

  1. Pandai betul budget kalau all in rm2300 tuk 11hari tu mmg untung kan g ramai2 lagi save budget. Jm suka cara zilla travel sbb tu byk tempat zilla dh terjah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kitaorang ne s'backpacker sengkek', JM...so nak tak nak budget kenalah seminimum yang boleh....biasanya sebelum beli tiket lagi kitaorang nak decide berapa budget keseluruhan...dari situ, barulah kitaorang plan utk itinerary based on our budget...biarlah tulang macam nak patah pikul beg yang super duper berat dgn pelbagai makanan, kami relakan aje...yg penting dapat tengok tempat orang dan cari pengalaman baru huhuhu..

      Delete
  2. Zilla,u pki kamera aper..cantik pic2 tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih..saya pakai Nikon D90 aje...

      Delete
  3. berhemahnya perbelanjaan zilla....itinerary pun not bad boleh ikut pasni!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih mrs.smile..nk p bila ne, kalau tak keberatan utk dikongsi bersama hehehe,,,

      Delete
  4. wah zila dh gi ye..bestnye..rs mcm nak gi sana lagi je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah siap repeat pun wak hehehe..anyway thanks a lot for your help..sayangnya 2nd time pergi pun tetap tak boleh singgah tempat tu huhuhu...

      Delete
  5. waahh pndainye budget!...bole follow ni....emm kalau sye nk mintk itinerary zilla bole x?? hehe..sye insyaAllah smpai sane jan 2015.. for 17days..hehe...skrg tgh plan nk jimat sbyk mungkin ...

    ReplyDelete
  6. Hi zilla... tgk 11hari utk rm2300 tu cm murah je.. baru ni sy ade tgk pakej 7h6m rm4000,cm mahal.. plan nk g mngkin lps setahun coz nk smpn duit,hehe, mmbr nk g musim bunga sy cm best musim sejuk, tp mmbr pulak x tahan sejuk.. byk gak tmpt yg awk pegi kan, blh wat rujukan ni, n intenary utk ke sana..

    ReplyDelete
  7. Rm2300 untuk 11 hari. Betul jimat! Bagusnya awak plan semua dan details semuanya ada di sini.

    Salam perkenalan :)

    ReplyDelete

Subscribe