Mynmar 2015 : Day 3 (Part I) ~ Sunrise mengancam jiwa di Old Bagan

Saturday, May 23, 2015

Mynmar 2015 : Day 2 ~ Memburu Sunset di Bagan

Hari terakhir kami di Bagan. Petang ne dah nak berangkat ke Nyung Shwe; tak sabar!

Gigih kami bangun seawal jam 4.00am semata-mata nak tengok sunrise. Kali ini kami bergerak menuju ke Shwe San Daw Pagoda - walaupun pagoda ini digelar sebagai sunset pagoda tapi dari info yang kami perolehi sunrise di sini juga bagus. Walaupun saya tak boleh nak masuk di Shwe San Daw tapi tak kisahlah, mungkin saya boleh lepak di mana-mana.

Untuk E-Bike, kali ini kami sewa full day dengan kos 7,000kyat/2 org. Dari hostel ke Shwe San Daw, dalam 30 minit (lebih kuranglah). Nak dijadikan cerita (mungkin rezeki saya jugalah kot) pagoda tersebut ditutup kepada pengunjung disebabkan ada sambutan apabendatah kat situ (siap ada perarakan pancaragam dan sebagainya). Petugas yang ada bagi kami info untuk ke salah satu temple yang ada berdekatan Shwe San Daw. Gigih kami pergi, tapi bila jenguk dari luar pun dah meremang semacam, berani lagi ke nak masuk? Kami gerak ke lokasi lain. Tak jauh pun dari Shwe San Daw ada satu stupa dengan anak tangga terus ke puncak teratas (walhal kami dah lalu dah stupa ne sebelum ke Shwe San Daw). Anak tangga untuk ke atas memang agak mengngerikan, ketaq kepala lutut dibuatnya. Namun demi sunrise gagahkan jugalah diri walaupun gayat tak hengat donia!
Pemandangan dari atas stupa - sorrylah lupa pula nak ambil gambar stupa yang kami lepak.

Tak lama pun lepak kat atas tu, matahari sikit demi sedikit mulai muncul. Opps, mana belon udara panasnya? Untuk makluman kawan-kawan, kalau nak tengok/naik belon udara panas di Bagan ne kenalah datang pada bulan Januari. Lain-lain bulan, memang yellekkkk. Untuk sunrise, ianya mulai muncul sekitar jam 6.00am. Jadinya, layan gambar yang tak seberapa ini (gayat tak hilang lagi saat ini, gambar pun banyak goyang).
 
Good morning, Bagan!
 
Matahari mulai naik - kalau ada belon udara panas ne mesti cantikkan pemandangan sekeliling?
 Antara sunrise terindah yang pernah saya saksikan.
Sempurna sekali! Matahari langsung 'tak pecah' di sini.
Rasanya ini puncak Shwe San Daw.
Semakin tinggi matahari naik, suasana dah tentu semakin terik.
 
Dari kejauhan itulah Sulamani Pagoda - syok gak layan sunset/sunrise di situ (tapi tak sure boleh masuk ke tidak)

Misi berjaya, boleh tutup buku untuk Bagan. Masa untuk kami beredar. Kononnya nak patah balik ke hostel tapi sebagai penunjuk arah, saya p bantai bagai arahan yang bukan-bukan. Sesat dan macam-macam pengalaman yang kami tempuhi saat itu - semuanya kerana saya (ampun!!).
Menuju ke ......

* bersambung

You Might Also Like

29 comments

  1. Fuh! Memang mengancam sungguh! Sakit mata nengok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasiblah cun..so bolehlah tutup buku untuk mynmar ne :D

      Delete
  2. Sunrise terbaik......wow berbaloi la........

    ReplyDelete
  3. ahakss...gayat rupanya Jilla nih...baru nk tanya x ambil ke gambar tangga yg mengerikan tuh..sis baik x gelincir

    wooww...perfect sunrise tu...kalau JM guna Samsung Tab je ni mesti gambar x menggoda mcm ni..ishh...mmg tergodalah

    SESAT? x pe janji rakan2 lain x bengang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahhaha.. sep la JM! same laa... DSLR bawak... tapi tetap gak nk amek gamba gune phone... =D

      Delete
    2. haaa... betul tu... kalau kawan ok takpe laa.. p kalao yang muncung sedepe tu adei.. susah.. >.<

      Delete
    3. JM, gayat sebab ada yang mengusik..kalau tak ok lagi kot hehehe...saya tak ingat langsung pun nak ambil gambar tangga tu JM..malas hehehe...

      saya ne cuma ada kamera tu ajelah..nak harapkan tab mmg tak mampu nak beli..hp pun, hidup segan mati tak mau hehehe...

      bab kawan2, trip ini mmg 'geng travel'..lama dah kenal, tido sebantal, makan sepinggan pun dah penah..dah tau derang ne macam mana..tu yang kalau ada trip dgn derang ne, mmg sgt dinantikan sebab mesti ada benda 'giler' yang kami akan buat :D

      Delete
  4. sesat di tempat yg indah memang ngak apa apa lah..mbak Zilla. pasti seru..dong

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...seru sgtlah..tgklah nanti apa yang jadi kat kitaorg :D

      Delete
  5. kalau sume geng sekepale layan sunset ok laa best kn.. tapi kalau ade yang tak suke.. mmm tepakse mengalah lah at the end of the day..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah luna..tapi ngan derang ne, kami dah paham sgt dgn 'kegilaan' masing2 ;-)

      Delete
  6. aduhai ni la sebabnya nak pi ke bagan ni..tapi dengan isu rohingya ni, makin ramai la mmber taknak pi sana...sobsobsob...

    ReplyDelete
    Replies
    1. DJ, jom. Rohingya or not. huhuuhuu

      Delete
    2. kwn2, senang cerita ikut kata hati...tapikan kat Yangon tu ramai je muslim yang kami jumpa..kat inle lake pun ada muslim (wpun tak ramai)...emmm....

      Delete
  7. Salah satu bucket list aku. Nak tengok sunrise di Bagan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun..lega dah settle..la ne aku dok meroyan nk ke pulau seram, guane tu? hahaha

      Delete
  8. berbaloi bangun pukul 4 pagi demi sunrise macam nie.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. bangun je pukul 4 achik smile..kitaorg keluar dalam pukul 5 jugalah lepas solat subuh, prepare makan dan sebagainya ..nyaris2 terlepas sebenarnya nak tgk sunrise ne tapi mungkin dah rezeki kami kot..sempat juga kejar hehehe...

      Delete
  9. Rasa macam nak boikot Myanmar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau rasa nak boikot, boikot aje Encik Mie..saya terfikir, kita hanya memandang pada isu Rohingya tapi dalam tak sedar sebenarnya ramai muslim di sana yang bukan dari puak Rohingya ini..apa akan jadi pada mereka ini pula?

      Delete
  10. Memang betul la local sana ckp hot air balloon cuma ada on winter season..

    Cantik Zilla punya gegambo. View memang marbeles!

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih, Jea :)

      takde belon pun takpela..tak nak dah repeat Bagan...

      Delete
  11. lawaaa nye...xsempat nk kuar dari Yangon...pergi sana pon sekejapan :D

    mcm2 drama gak zilla eh...dah la sorang2....tapi byk drama baru syok kan hehe

    next....nk baca lagi hehehe

    ReplyDelete

Subscribe