Jom (2014) : Mt. Tambora, Sumbawa

Sunday, January 12, 2014

 Sedikit pengenalan mengenai Tambora..

"Gunung Tambora dengan ketinggian hanya 2.851 mdpl  mampu memikat hati para pendaki dengan pesona alamnya yang sangat unik. Lebar kawah Gunung Tambora tujuh kilometer, keliling kawah 16 kilometer, dan kedalaman kawah dari puncak sampai dasar kawah kedalaman 800 meter, sehingga kawah Gunung Tambora terkenal dengan The Greatest Crater in Indonesia  akibat dari adanya letusan terdahsyat di dunia terkenal dengan The Largest Volcanic Eruption in History. Selain itu keindahan Gunung Tambora lainnya adalah padang pasir luas di sepanjang bibir kawah yang ditumbuhi bunga Edelweiss kerdil sekitar 0,5 meter sampai 1,5 meter dengan jarak masing-masing berjauhan sekitar dua meter sampai 100 meter. Juga adanya keindahan batuan-batuan berlapis dan pada bagian atasnya datar seperti meja menjadikan fenomena alam yang menakjubkan. Ada pula lapisan batuan sepanjang tebing kawah yang berlapis-lapis." [wisatagunung.com]

Pengenalan pun dah ada jadinya saya ingin mencari sesiapa yang berminat untuk turut serta menawan puncak Tambora. Buat makluman, trip ini bukanlah private trip (kerana kekurangan ahli dan kosnya yang agak mahal) tetapi kita akan bergabung dengan teman-teman di Indonesia melalui wisatagunung.com. Buat teman-teman yang berminat, ini detailnya :

Tarikh : 6/10/2014 - 12/10/2014
Tempat : Mt. Tambora, Sumbawa (KL-Lombok-Sumbawa-Lombok-KL)
Budget : Rp1,250,000 (kos untuk mendaki sahaja tidak termasuk tiket flight dan lain-lain kos di Lombok)
Syarat penyertaan : Sihat tubuh badan, dah biasa turun/naik gunung, dan tak banyak songeh (hehehe).
Jumlah peserta : Tidak terhad.
Itinerary : Boleh check di sini -> wisatagunung.com

Apa-apa hal untuk detail flight dan sebagainya, seperti biasa boleh email saya -> adzillah79@yahoo.com.

Terima kasih.

You Might Also Like

15 comments

  1. fuh teringinnya nak join tapi bab kesihatan

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe Izz..kesihatan perlu diutamakan..

      Delete
  2. aaaiissss... ini dia.. bikin iri.. hehe..
    mau ikut .. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aaiisss, perjalanan kamu lagi bikin saya iri terus...hehehe

      *ayuhhlah miftah, ke tambora :D

      Delete
    2. hahaha... boong kalo ini.. hehe
      zilla duluan aja, tambora gak kemana-mana kok, pasti ada masanya.. hehe..

      Delete
  3. Waduh mmg best sgt ni klau join Zilla utk trip ni eee frust tul x dpt join huhuhu. Mesti bos x kasi coz ujung bln 10 nk coti lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe2..ada rezeki, lain kali boleh join lagi...

      Delete
  4. wowww...satu lagi gunung berapi mahu di tawan. bertabah betul zilla. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. agip, idea ne kitaorg dpt masa belum p rinjani lagi...tahun ne pula, ada yg request utk buat anniversary di tambora dan inilah jadinya...tapi bila dah ada date, ramai tak boleh nak trun sebab date tu sehari selepas raya qurban hehehe...

      kalau nak try daki gunung berapi, jomlah agip..hehehe...

      bertabah atau tidak, tak tau nak katalah..pengalaman rinjani haritu macam serik je tapi tulah dianya..bila dah start balik, tak boleh nak stop..hati meronta2 nak p wpun kesudahannya tak tahu macam mana :D

      Delete
  5. salam, zilla teringin nak join tapi tulah, saya x penah panjat gunung..penah naik broga jerk...huhuuhhuu

    ReplyDelete
  6. Maha Suci Allah...gunung "sekecil" ini membuat dunia panik tahun 1815...letusannya lebih dahsyat dari Krakatau...

    saya mau ikut, tapi belum boleh confirm....bulan 10 masih jauh....

    ReplyDelete
  7. alamak melepas tak dapat join...huhuuuu

    ReplyDelete
  8. Dh bookmark date ni, tp xboleh confirm ag. insyAllah klo jd nnti rojer2. Deadline sept kn.

    ReplyDelete
  9. Nak ikotttt!! mmg dh bookmark date ni, tp belum boleh confirm ag. InsyaAllah klo jd nnti roger2. deadline bln sept kn.

    ReplyDelete

Subscribe