Open trip :Hiking Gunung Merbabu via Wekas - Selo

Wednesday, March 09, 2016

Buat kaki-kaki gunung, jom follow saya mendaki di salah satu gunung dengan trek yang tercantik di Indonesia iaitu Gunung Merbabu dengan ketinggian 3,142mdpl. Pendakian selama 3D 2N dengan menggunakan jalur Wekas dan turun menggunakan jalur Selo.

Date : 30 April 2016 - 4 May 2016 (ambil cuti 2 hari)
Budget : RM550 (tidak termasuk tiket flight) - termasuk kos pendakian, camping equipment, makan & minum serta penginapan & pengangkutan di Jogja.
Target peserta : 5 orang sahaja (ada 1 seat lagi).
Deposit : RM100 

Penerbangan 
Kawan-kawan boleh memilih untuk ambil direct flight KL - Jogja atau KL - Jakarta dan dilanjutkan dengan menaiki train ke Jogja. 

Itinerary
30 April 2016 : Perjalanan ke Jogja. Aktiviti santai

1 Mei 2016  : 7.30am akan berangkat menuju basecamp di Wekas dengan perjalanan mengambil masa sekitar 3.5jam. Pendakian menuju Pos 2 akan bermula pada jam 1.00pm. Camping di Pos 2.

2 Mei 2016 : Pendakian menuju puncak pemancar. Lunch di sini sebelum pendakian diteruskan menuju ke puncak Kenteng Songo. Berehat seketika dan bergerak menuju savana 2 untuk camping di situ.

3 Mei 2016 : Selepas sarapan, perjalanan diteruskan ke basecamp Selo dan berangkat kembali ke Jogja.

4 Mei 2016 : Santai di Jogja sebelum berangkat pulang ke KL

Untuk yang berminat atau perlukan info lanjut boleh email saya adzillah79@gmail.com

TQ

You Might Also Like

7 comments

 1. Wah menariknya tapi ade trip lain pulak before & after... emmhhh

  ReplyDelete
 2. wahhhh. eh tapi bukan ke pulag ke time tuh?

  ReplyDelete
  Replies
  1. pulag cancel lah ajla..tiket pesawat giler mahal..dah boleh p korea sekali lagi :D

   Delete
 3. Assalamualaikum wr wb.

  Sebelumnya saya mohon maaf bilamana Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan, saya Jati dari syarikat pelancongan Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami ialah company pelanjongan khususnya pakej pelancongan Jogja. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan. Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan service memuaskan kerana kami handle langsung dari Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan sila whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010, bole juga email ganeshabantul@yahoo.com. Tanya2 dulu tidak mengapa.(FREE).

  Ada juga sewa kereta (avanza, xenia, innova, etc) / van (elf, travello, dyna, hiace 11-17 seats) / bus (31-50 seater) dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian. Bole ambik pakej fullboard, ground (tanpa hotel), atau pakej tanpa makan, semua kami sesuaikan keinginan Tuan/ Puan/ Abang/ Akak.

  Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

  Jogja 4D3N Tour (FULL BOARD / ALL IN)
  Day 1
  Kami jemput Tuan/ Puan/ Abang/ Akak di airport. Lepas itu kita pergi ke local resto untuk makan tegah hari. Lalu menuju ke hotel guna check in. Lepas istirahat sekejap di hotel kita menuju Kasongan iaitu tempat kerajinan gerabah yang ada di Bantul, selepas itu menuju Pantai Parangtritis, disini kita bole naik delman (kereta kuda dengan dua roda), atau naik ATV atau bole duduk2 sahaja di pinggir pantai. Selepas dari pantai Parangtritis kita menuju Manding, iaitu pusat kerajinan kulit semacam dompet, kasut, jaket dan lain sebagainya. Selepas shopping di manding kita menuju local resto untuk makan malam, lalu menuju hotel untuk istirahat persiapan tour esok hari.
  Day 2
  Pagi hari sekitar pukul 07.00 kita menuju Borobudur Temple iaitu candi Budha yang dulu pernah menjadi satu dari keajaiban dunia, selepas itu kita menuju gunung merapi menikmati sisa erupsi merapi guna jeep adventure. Selepas itu kita makan tengah hari lalu melanjutkan menuju masjid tertua di Jogja yang masih meninggalkan bangunan Hindu kerana pada masa itu merupakan peralihan dari kebudayaan Hindu ke Islam. Selepas dari masjid Kotagede kita menuju ke pusat kerajinan Silver dan chocolate di Kotagede, lalu menuju local resto untuk makan malam. Kembali ke hotel untuk istirahat.
  Day 3
  Menuju Kraton, iaitu bangunan peninggalan dari Raja Hamengkubuwono dan juga sebagai salah satu icon Jogja. Lalu menuju tamansari watercastle, tempat pemandian gundik raja, bilaman sempat bole tengok masjid bawah tanah. Selepas dari Tamansari Watercastle kita nak menuju local resto guna makan tengah hari. Setelah itu kita menuju Goa pindul iaitu menyusuri sungai bawah goa menggunakan ban. Selepas itu kita menuju indrayanti / drini / baron beach (optional), lalu menuju bukit bintang untuk menikmati keindahan kota Jogja dari atas. Kembali menuju hotel.
  Day 4
  Drop airport

  Harga bermula dari:
  RM 599 (2-5 pax)
  RM 421 (6-11 pax)
  RM 379 (12-17 pax)
  RM 333 (18-33 pax)

  All package types include:
  Private Car AC (All new Avanza /Livina /Jazz /Xenia /Innova for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 18-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
  Hotels 3 nights *2
  Driver
  Driver Meals
  Parking fees
  Tour guide (by request)
  Entrance ticket’s stated in itinerary
  Dinner and lunch based itinerary
  Documentation (by request)

  Exclude:
  Airport taxes
  Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
  Additional menu for dinner / lunch (if included)
  Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

  Note:
  Harga dapat berubah sewaktu-waktu
  Harga tidak berlaku bagi high season

  Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010, atau whatsapp +628985101301 (FREE).
  Email: ganeshabantul@yahoo.com
  FB: jati182@yahoo.co.id (Jati Wijaya)
  Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

  Wassallamualaikum Wr Wb

  ReplyDelete

Subscribe