Trans Java 2012 : Total Expenses

Monday, June 04, 2012

Ini lebih kuranglah perbelanjaan saya di sana, tidak termasuk tiket flight. Moga dapat memberi idea pada kawan-kawan yang ingin ke sana...

Day 1 : 28.4.2012
Bus (Surabaya - Probolinggo) : Rp12,000
Train (Surabaya - Jogja) - including tips : Rp100,000
Minivan (Probolinggo - Cemoro Lawang) : Rp35,000
Cafe Lava Hostel - 1 night (Rp159,000 / 3 org) : Rp53,000
Bromo Tour (Rp450,000 / 4 org) : Rp112,500
Sim Card : Rp12,000
Dinner @ Cafe Lava : Rp35,000
Mineral water/jajan : Rp10,000
Total : Rp369,500

Day 2 : 29.4.2012
Breakfast @ Cafe Lava : Rp35,000
Jeep - savanah, pasir berbisik (Rp150,000 / 4 org) : Rp37,500
Transport + Catimor Homestay - 1 night (Probolinggo - Arun Jeram + Bondowoso + Ijen + Probolinggo) : Rp450,000
White water rafting : Rp225,000
Photo + tips (rafting) (Rp100,00 + Rp50,000 / 4 org) : Rp37,500
Total : Rp785,000

Day 3 : 30.4.2012
Lunch @ Catimor Homestay (Rp118,000 / 4 org) : Rp29,500
Bus - aircond (Probolinggo - Surabaya) : Rp23,000
Hotel Kenango, Surabaya - 1 night (Rp225,000 / 3 org) : Rp75,000
Dinner @ Bakso Jagalan 07 : Rp27,000
Total : Rp154,500

Day 4 : 01.05.2012
Angkutan (Sparkling Backpacker - Pasar Genteng) : Rp3,000
Angkutan (Mirota Batik - Hotel Kenango)  : Rp5,000
Taxi - Pasar Genteng - Mirota Batik (Rp20,000 / 4 org) : Rp5,000
Shopping (keropok udang, kicap bango, FM) : Rp38,000
Lunch @ train (bistik daging) : Rp25,000
Mineral water : Rp5,000
Dinner @ lesehan (Jogja) : Rp20,000
Taxi - Edu Hostel (Rp20,000 / 2 orang) : Rp10,000
Edu Hostel - 2 nights (Rp70,000 * 2N) : Rp140,000
Total : Rp251,000

Day 5 : 02.05.2012
Day Tour - Punthuk Setumbu, Borobudur, Kinahrejo, Prambanan, Ratu Boko (Rp870,000 / 2 org) : Rp435,000
Ratu Boko entrance fee : Rp90,000
Punthuk Setumbu entrance fee : Rp50,000
Kinahrejo entrance fee  : Rp3,000
Parking (Rp5000 * 5 / 2 org)  : Rp12,500
Dinner @ lesehan : Rp20,000
Total : Rp610,500

Day 6 : 03.05.2012
Train Lodaya Malam (Jogja - Bandung) : Rp110,000
Benteng Vredeburg entrance fee  : Rp2,000
Taman Sari (entrance fee - Rp7,000 + camera - Rp1,000) : Rp8,000
Becak (Taman Sari - Bird Market - Edu Hostel) : Rp15,000
Lain-lain - setem (Rp5,000 *4) + laundry  (Rp26,000) + kamar mandi (Rp2,000) + bakpia (Rp15,000) + mineral water (Rp6,000 )+ tshirt (Rp55,000) : Rp124,000
Total : Rp259,000

Day 7 : 04.05.2012
Hunny Backpacker Hostel (Rp100,000 * 2 nights) : Rp200,000
Angkutan - Pasar Baru : Rp3,000
Lunch @ Ibu Haji Ciganea - Masakan Sunda : Rp31,500
Total : Rp234,500

Day 8 : 05.05.2012
Supir to Papandayan (Rp500,000 / 2 org) : Rp250,000
Guide @ Papandayan  (Rp300,000 / 2 org) : Rp150,000
Dinner - Bakso : Rp30,000
Total : Rp430,000

Day 9 : 06.05.2012
Lunch @ Mcd : Rp40,000
Airport Tax - Bandung : Rp75,000
Coffee : Rp40,000
Total : Rp155,000

Grand Total (9D 8N) : Rp3,249,000

* waktu saya pergi, Rp1juta : RM341.00

You Might Also Like

25 comments

  1. Salute the details!!
    Err..apa tips nak bodek incik bos utk cuti lama ehh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tips nak bodek bos??err kena tanya pakar dulu ne nil hehehe..

      Delete
  2. thankx for this entry cik zilla...sangat berguna sebagai persediaan masa hadapan...kot2 la ada rezeki kelak...

    p.s:RM341 tak ternilai berbanding keindahan yang diperolehi...lumayan!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yupp, mudah2an entry ini membantu Azriana ya..I'allah ada tu, cuma masa aje yang menentukan cepat atau lambat :)

      *setujuuuuu!! hehehe

      Delete
  3. Sangat respekkk laaa sebab jarang jarang jarang sekali nk dpt detail entry cmni
    !!!!!thanks zillaa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan 'terbaik hati' pula nak share..kalau tidak jgn harap :D

      Delete
  4. it was such a detail breakdown! sangat membantu! btw, i always imagine how you convinced ur boss nak bagi cuti lama2 ek? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah beberapa org bertanya soalan yg sama ini hehehe..

      saya melalui prosedur yg sama macam org lain, Zara.Isi form, submit dan tunggu kelulusan. lucky me, sebab my boss sangat sporting. yang penting kat sini, kerja settle.

      utk trip transjava ini, saya cuma ambil cuti 4 hari (1 hari annual leave + 3 hari cuti gantian) aje.selebihnya public holiday + weekend.

      moga persoalan Zara terjawab ye?? ;)

      Delete
  5. hai zila,
    so maknenya 9 hari tak sampai RM 1000...wau..
    tapi kira tabikla zila buat bajet..

    P/s: bole buat benchmark ni :-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih kurang macam tu lah :)
      owhh, memang dah jadi kebiasaan cuma tak pernah publish kat blog..

      Delete
  6. hi Zila,

    thanx for sharing....kat Bandung charger untuk telefon, notebook, dan gajet2 tu semua yang 3 pin mcm kat malaysia atau berbeza??

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi luddin..

      owhh kebiasaannya 2 pin..jarang sgt saya jumpa yang 3 pin

      Delete
  7. Cheq,

    jangan lupe amik sulfer yang tertinggal ari tu.. abeh semua dah berkecai..
    kekkkeee.. confirm ko lupe kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. owhh memang aku lupa..serius berkecai??lagsung dah takde rupa??ishh3, sapa punya kejelah tu ye??punyalah keras benda tu boleh berkecai :D

      *aku ada batu sulfur yg diambil di papandayan..cantik kalau diletakn pd cincin hehehe

      Delete
  8. Replies
    1. wah, salam utk org2 dibandung ya hahaha...

      Delete
  9. cost yang sgt sgt sgt berbaloi dengan experince yang sangat snagat sangat luar biasa

    ReplyDelete
  10. hi zilla, nak tanya la. macam mana nak book cafe lava hostel tu?

    ReplyDelete
  11. hi..

    emm perlu call mereka utk book bilik..

    ReplyDelete

Subscribe