Poskad dari Sipadan

Monday, March 04, 2013

Rasa macam nak menangis tengok gambar ini..

".....masa mula2 dive, aku turun je.. dah nmpak baby jaws di kiri n kanan aku ada segerombolan penyu..coral n ikan semuanya warna-warni yang membuatkan aku terpaku seketika..Hati aku berbisik.. "Maha Suci Allah".. mmg aku dalam dunia yang lain..jalan sikit je ke hadapan, di kanan aku dah x nampak apa2.. dasar lautan yang hitam n gelap..  kiri je penuh dengan coral..mmg betul la orang cakap.. Sipadan berbentuk cendawan n di tengah2nye dasar lautan yang dalamnye 800m.. aku pulak boleh turun limit dalam 40m.. more than that, mmg x boleh...." [tasyha - 040313]

Selebihnya, biarlah gambar yang berbicara...





   

**hargai dan sayangi alam sebagaimana kita menghargai dan menyayangi diri kita sendiri..
*pictures credit to tasyha [menggunakan camera Canon S90 with underwater casing]

You Might Also Like

22 comments

  1. cantiknyaaaaaaaaaaaaaaaa.. tetiba teringin nak dive . tapi kita x reti berenanggg.. camana tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kawan saya kata, tak perlu pandai berenang utk dive...tak caya? try tanya tasyha hehehe...

      Delete
    2. x pandai berenang x pe.. asal pandai tenggelam..boleh ke cakp cenggitu? hehhhee.. sebenarnye, lagi bagus kalau reti berenang.. yang penting, masa dive tu..jangan panic..then make sure, buddies ada kat sebelah..utk jaga antara satu sama lain..tasyha pun x reti berenang sebenarnye.. hehhhe.. tgh belajar

      Delete
    3. la yer ke tasya...
      ni yg buat bertambah semangat..

      Delete
  2. mashaAllah... cantik.. cantik.. hebat ciptaanNya.. hopefully, bila keadaan kat sabah tenang sikit, ada peluang untuk ke sana.. :) one day, bila Allah izinkan...*

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin..mudah2an impian akan jadi kenyataan..bila tiba time tu, jgn lupa ole-ole utk saya ya :D

      Delete
  3. Subhanallah cantiknya ciptaan Tuhan. Sudah banyak cerita yang saya dengar tentang keindahan Sipadan, tapi belum lagi sampai ke sana.

    Saya juga baru pergi menyelam di lautan berdekatan Pulau Bali. Indah juga.

    Teringin benar nak ke Sipadan. Tak puas kami menyelam hari itu di Bali. Rasanya kalau ke Sipadan atau Mabul boleh dapat kepuasan maksima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. So u should go to Mabul/Kapalai/Sipadan..Actually, this is not my pictures. Saya cuma share di sini untuk inspirasi.My friend, tasyha yang dive di Sipadan. Maybe kalau awak nak ke Sipadan boleh contact dia :)

      Delete
    2. Salam akak Naramas Aman,

      Saya enjoy baca journey akak di China..
      Saya recommend, better akak dive di Sipadan rather than mabul..ari tu, saya sagt2 upset masa dive di Mabul n Kapalai..banyak coral yang mati n banyak habuk.. pemandangan pun x jelas..
      Mabul syurga Micro life, but sipadan syurga lautan yang sebenarnya..

      Delete
  4. cantik...cantik sungguh ciptaan Allah

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn?? tak tergambar dgn kata2..emmm..

      Delete
  5. cemana kabar terakhir di Sabah, kak? macam dah jadi separatist movement di sana...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. emm rasanya mcm2 kisah yang dipaparkan di internet, kan cancer?saya tak nak komen apa2 cuma apa yang saya harapkan semuanya akan berakhir..

      *hanya mampu mendoakan yang terbaik :)

      Delete
  6. tension aku bila tengok gambaq ko ni zilla, aku terpaksa burn tiket ke mabul bulan 2 ritu, sebab bini aku tak dapat cuti. nasib baik murah jer tic...memang niat dihati nak berdiving jugak, huhu...ini tidak adil!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wa punya story lagi sadis, beb..huhuhu..berpisah nyawa; tiada galang pengganti..at least, burn tiket boleh beli barukan?tapi saya? hanya Al-Fatihah yang mampu dihulurkan..ada kisah sedih yang jadi..

      gambar ne, gambar teman2 saya..saya tak p pun sebab cuti tak lulus + ada kematian insan tersayang..ummm...

      Delete
  7. Ya Allah chantek nya.. seriyus terpaut kat mata aku ni.
    Aku nak masuk laut sendiri takut, so tengok gambo2 ni pun mcm dah rasa dalam laut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. apalagi beb..jom Sipadan hehehe..tak dapat masuk laut, tgk dari atas pun ok juga kot hehehe

      Delete
  8. Subhanallah... Allah mmg suka manusia melihat Alam Ciptaannya dan bersyukur dengan nikmat yang diberikan.. thanks for sharing!

    ReplyDelete
  9. wah..sipadan mmg superb.. mmg nak pergi tp nak save the best for the last..boleh x?hehehe =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. sapa kata tak boleh??itukan pilihan masing2..hehehe

      Delete
  10. subhanallah! sangat cantik... :) sipadan ialah dive spot impian saya. saya jealous dgn awak ni! hehe

    ReplyDelete

Subscribe