Transjava 2014 (Part X) : Gua Jomblang, Gunungkidul

Friday, May 30, 2014

03.05.2014 : Gunungkidul 

Transjava 2014 (Part IX) : Gunung Batok

Dah masuk part Jogja semula :D.

Sengaja saya skip kisah di Surabaya. Bukan apa, kami sekadar singgah di Surabaya untuk kejar train ke Jogja petang tu. Kami ambil train Mutiara Selatan, bisnes class dengan harga Rp175,000/person. Train lewat 1/2jam dari yang dijadualkan dan kami tiba di Jogja sekitar jam 10.00pm.

****

Kembali ke cerita asal, Jomblang.

Ini pengalaman kedua saya masuk ke gua ini. Kali ini saya turun dengan teman-teman yang berbeza. Untuk Jomblang, kami tak ambil pakej dari mana-mana agent; direct booking dengan Pak Cahyo 2 minggu sebelum kami berangkat ke tanah Jawa. Bayaran Rp450,000/person dikenakan termasuk makan tengahari.

Mengenai transport pula, Pak Cahyo ada offer supir dengan harga Rp450,000/mobil (return) tetapi kami punya agenda lain selepas Jomblang jadinya untuk supir kami ambil keputusan untuk mencari sendiri. 2012, saya pernah menggunakan service Lestari Car Rental dan saya amat berpuas hati dengan service mereka ini. Kerana itu saya ambil keputusan untuk kembali berhubungan dengan Lestari. Mujurlah no phone masih sama. Untuk full day di Gunungkidul, pihak Lestari menawarkan harga Rp400,000 (all in termasuk bensin, kos supir dan parking) dan kami setuju untuk menggunakan service mereka untuk 2 hari berturut-turut.

Rasanya tak payahlah saya menbebel panjang lebar tentang Jomblang ini. Nak tahu detail, boleh baca pengalaman saya di tahun 2012 -> Jomblang 2012 
Kupu-kupu dalam perut dah start menari-nari time ne hehee; cuak!! [Pic : Pijah Pelangi]

Dihadapan kami ada 25 orang yang sedang diturunkan secara berpasangan pada satu-satu masa. Risau jugalah sebab takut terlepas moment 'ray of light' di dalam perut gua sebab time tu pun dah hampir mencecah 11.++am. Untung juga sebenarnya menjadi group yang terakhir sebabnya bila tiba giliran kami, group awal mula meninggalkan gua dan menunggu giliran pula untuk ditarik naik ke ats. Jadinya, waktu matahari betul-betul terpacak (sekitar jam 12.++pm) hanya kami berlima sahaja yang berada di dalam perut gua. Giler best!!! Tak perlu nak berebut-rebut ambil gambar dan memang lama jugalah kami dalam tu. Guide pun takde nak desak-sedak kami untuk cepat-cepat keluar.
 
Gua ini ahmad albab kami yang punya!! :D

Trek memang hancur dan licin. Berjalan dalam gelap dan sesekali kaki terbenam dalam lecak memang menguji kesabaran. Menghampiri Gua Grubug, keadaan yang gelap-gulita semakin terang dan nah ko!! Serakan cahaya di depan kami memang buat kami teruja. Apa yang pasti, cahaya kali ini benar-benar 'heaven' berbanding pengalaman saya yang lepas.
Saki-baki pengunjung dari group pertama.
Haih, nak fokus tang lain, lain pula yang dapat.

Layan. 


Direction (kredit buat Pak Cahyo):
Dari Jogja ke Wonosari terus ke timur ke arah Semanu. Sekitar 5km ada pertigaan, ada tulisan SMP 3 Semanu, ada pabrik PLN di kiri jalan, ada tulisan kalisuci kekanan 1km pertigaan ke kiri 500m ada pos ronda dan gang Jomblang. Kanan jalan batu sekitar 1.5km.

Info tambahan :
Pak Cahyo
+62811117010

Lestari Car Rental
+628985060555

*bersambung untuk Pantai Timang

You Might Also Like

23 comments

  1. rasa mcm baru je bc kisah zila ke sini..rupenye dh 2 thn yea..

    cantik!tmpt yg cantik yg unik semua nk pergi tp bile cabarannye tinggi utk kita...xpee..kita jamu mata tgk gmb2 zila di sini je:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah dianya, Ann..sat je masa berlalu...

      Ann, yang merisaukan sebab nak kena bergantung utk turun ke bawah tapi bila dah lepas, lega yang amat :D

      Delete
  2. Subahanallah cantik lah Zilla suka akak tengok.. pandai zilla ambil gambar.. akak minta izin save gambar tu ye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak..nak kata pandai tu, idak ler...setting semua ke laut tapi lepaslah utk kenangan sendiri....

      *silakan :-)

      Delete
  3. Gua bermandikan cahaya matahari, pemandangan yang super banget.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mas, udah ke goa buniayu, sukabumi?? lihat fotonya di google, bagus sekali..

      Delete
  4. sangat-sangat cantik view dari gua itu :)

    ReplyDelete
  5. Ini le kisahnya gua yang cantik2 tu zilla... mmg menarik

    ReplyDelete
    Replies
    1. cikgu, ne salah satu gua yang ada di sekitar gunungkidul..kalau ikutkan banyak lagi tapi kurang info mengenainya...cubalah kalau ke jogja

      Delete
  6. niat nak pegi sini tak kesampaian...
    rasa memang macam nak ripit jogja ni sebab tak sempat pegi byk tmpt : parangtritis, alun-alun, jomblang, prambanan time cuaca cun, ramayana teater, hub buat jamu...jogja spa katanya terbaik...haa tunggu free seat kot la murah murah :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. nana, kadangkala beli last minute lagi murah dari free seat promo :D..tempohari kami dapat RM155/return aje utk jogja..beli sebulan sebelum berangkat...

      ikut list tu memang confirm kena repeat balik :D

      Delete
  7. untungnya ada camera canggih..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. nggaklah, zila...sebenarnya bernasib baik kerana cuaca menyebelahi :D

      Delete
  8. Ini mmg ada daam target sbb nak tangkap gambo je. ehheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sgt rekeman utk jomblang, lily..but make sure pergi waktu musim kemarau tau ;-)

      Delete
  9. wah...bestnya!saya ni takat jalan kat Gua Niah pun dah sangkut-sangkut.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niah tu jauh nk kena trekking..yg ne lain suasananya...mobil trus hantr smpai dpn resort pastu kena jalan dalam 5min ke lubang gua sebelum diturun ke dasar...pendek kata x separah niah hehehe

      Delete
  10. paling suka gambar no 2 dari bawah! cantik sangat gambar-gambar nie

    ReplyDelete
  11. Hai, Tks for reviewing our travel and rent car company. :)

    Lestari Travel
    WA 08985060555
    BBM 2ABCCDFC
    Call +622746534555
    website: www.rentalmobilwisatajogja.com
    Email: lestarirentcar@gmail.com
    FB: https://www.facebook.com/pages/Rental-Mobil-Jogja/233858750045744

    or just search on Google, Bing, or Yahoo with keyword "Lestari rent car"

    tks.

    ReplyDelete
  12. hai kami lestari rent car sudah mempunyai web baru, web kami di www.rentalmobiljogjamurah.com

    Terima kasih

    ReplyDelete
  13. Went to jogja last week. memang best! <3

    ReplyDelete

Subscribe