Sembalun : Mimpi yang jadi nyata

Tuesday, June 09, 2015

View Rinjani dari Bukit Pergasingan, Sembalun

Kadangkala apa yang kita impikan tak semestinya akan jadi kenyataan, kan? Itulah yang saya hadapi. Namun, untuk rasa terkilan sedikit pun tidak. Apa yang berlaku, sudah tentu ada hikmah yang tersembunyi di sebaliknya. Tahniah buat kawan-kawan yang berjaya menawan puncak Pergasingan dan Rinjani. Walaupun plan ini agak sedikit giler, namun saya happy bila melihatkan wajah kawan-kawan yang penuh kepuasan.

Kalau ditanya apa pengalaman yang tak boleh dilupakan, dah tentu pengalaman dipukul ombak waktu penyeberangan dari Padang Bai ke Lembar di Lombok; tak ubah macam naik roller coaster dan menyaksikan sunset terindah dari atas Bukit Pergasingan. Paling mengharukan pula adalah layanan yang diberikan oleh Pak Madil sekeluarga buat kami. Terasa seperti berjumpa saudara lama (saya pernah guna servicenya 2 tahun lepas).

Apa pun, syukur semuanya selamat walaupun sakit di sana-sini. Buat masa ini, saya masih tercari-cari mood untuk kembali ke "kehidupan normal". Entry penuh tak tahulah bila; entry Mynmar pun tak habis-habis lagi ne. Satu-persatulah ye...

You Might Also Like

29 comments

  1. Subhanallah. Lawa nya view sana. Excited nak tunggu entry Rinjani. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau bila entry rinjani ne, syza hehehe..

      Delete
  2. Zilla...mmg sgt puas hati dan CINTA ku tertinggal di Mt Rinjani heeeeeeeeeeeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah..mana yang terlebih dan terkurang tu minta halalkan ya JM..jgn serik pula nak 'bergilak-gilak' lagi dgn saya :D

      Delete
    2. ahahaha...ber"gila" ngan Zilla mmg BEST!!! nak lagiiiiiiiiiiii

      Delete
    3. amboi, siap request nak lagi tu...JM, cukup2lah dulu...kasi kulit tu kembali mulus dulu hehehe

      Delete
    4. wah.. rupanya mbak JM ikut bareng Mbak Zilla.
      sampai puncak Rinjani semuanya ya ? kalian hebat.
      Cewek-cewek super..

      Delete
  3. Duh.. kapan ya bisa mendaki ke RInjani.
    langit sangat cerah, view jadi sangat indah.. sanggaattt indah Mbak Zilla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. moga satu hari nanti, bisa ke rinjani ya mas...
      kalau nak tahu saat itu ajelah cuaca cerah... ;-)

      Delete
  4. Wah syabas. Tengok sunset dari Pergasingan ye. Mesti indah. Tengok Rinjani dari jauh pun dah rasa rindu. tak sabar tunggu entri JM and Zilla. Yang penting kepuasan diri ye tak. Cuaca tak ok ke masa naik feri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ajla, dari Ngurah Rai ke Padang Bai hujan renyai-renyai dan angin kuat mengiringi kami. Cuak giler ok! Doa tak henti moga tengah laut tak hujan hehehe.sepanjang 4j tu memang tak hujan tapi gelombangnya, rasa macam nak meraung..terasa macam feri tu bila-bila masa boleh karam.. lori2 di bahagian bawah dah sibuk dok hentam dinding feri, memang agak seriaulah ajla..mujurlah takde apa yang berlaku..mabuk pun tidak kali ini hehehe...

      untuk rinjani, saya tak hajat nak cerita secara detail sebab perjalanannya sama aje dengan entry 2 tahun lepas...mungkin kalau nak share pun sikit2 ajelah kot :D

      Delete
    2. Kuat sangat gelombangnya kalau dah sampai menghentam dinding feri. Alhamdulillah baik2 sahaja. Sy pon ad hajat nk merepeat Lombok ni. Kiv nak naik rinjani lg ke tak. Sebab hari tuh xdpt blk ikut senaru. Kiki

      Delete
    3. hahaha..dalam mcm tu pun Ajla, partner saya kat sbelah giler punye lena dia tido..langsung tak terganggu dek teruknya keadaan laut masa tu :D saya mmg fikir mati ajelah kot sepanjang 4j atas feri tu...nak dijadikan citer lagi, ada partner depan kitaorang boleh pula buat aksi cintan-cintun secara open...mmg menyumpahlah ehhh cuci mata jugalah dlm kerisauan tu hehehe...

      wahhh, senaru tu!saya cukuplah sekali dgn senaru..azab sgt treknya...tapi kalau Ajla mgkn takde apa kot trek senaru tu ;-)

      Delete
    4. kah kah kah..partner sblh Zilla tu tido "mati' mmg satu pun x dengar...sedar2 time di kejutkan solat subuh je ...kalau kapal karam pun dia mesti x sedar hahahah..penangan telan ubat PENING...nyenyak tul!!!

      Delete
    5. tu dia, partner sebelah nak berbunyi hehehe...yg herannya saya pun pun telan ubat yang sama..biasanya saya mmg akan kalah dgn ubat tapi kali ini, mmg tak berkesan..klentanggg...kletunggggg, dinding feri kena hentam dengan keadaan berat di bawah tau..kecut perut!

      Delete
  5. ooh..pergi rinjani dgn JM eh...tahniah sebab Berjaya menawan rinjani..adakah cinta tertinggal di Lombok juga? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. dzu, yupp p dengan JM, Jard dan sepupu saya..tahniah tu kena tarik balik kot sebab saya tak ke puncak pun..injured, saya jatuh di bkt pergasingan so tak mampu utk nk menapak ke puncak..cinta tertinggal di lombok? owhh tidak!! hahaha...

      Delete
  6. Wah rugi nya tak ikut .....zilla gunung tu gondol je ke ? Tak de pokok pun...
    so next ke mane ? Nak join...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pokok ada tapi tak banyak..majoriti lalang ajelah kot yang mendiami bukit/bukau/gunung/ganang di sekitarnya...untuk open trip this year dah takdelah encik...tak larat dah...

      Delete
  7. hehe..untung la zilla dh 2 kali ke sini...saya masih mencari2 waktu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mgkn akan ada kali ke 3 agip hehehe...belum sampai seru tu lagi, kalau dah sampai seru tak perlu nak pikir panjang, terus grab tiket :D

      Delete
  8. vista Rinjani dari Pergasingan mmng stunning.. last trip ada hajat nk memanjat ke sana tapi cancel sebab cuaca di Sembalun kurang bersahabat.. di badai hujan angin.. Lagi satu, laut mmng susah nak diduga.. Pernah kena masa speedboat trip dari Gili T ke Padang Bai.. Speedboat mmng hujung2 je nk terlangkup ke dalam laut.. Dengan bule tercampak dalam laut.. Mengucap panjang je aku masa tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bak dikata perihal lauk mmg tak boleh diduga..saya sendiri penah alami pengalaman menakutkan waktu menuju ke Gili T..tu pasal, saya tak sanggup dah nak ke Gili T, rela kot p tempat lain hehehe...

      Delete
  9. wah..macam-macam pengalaman - di gunung, di laut...cantik view..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nohas, nak buat laghu mana..terpaksa guna laluan laut sebab tiket kl-lombok mahal bebenor huhuhu..mmg dup dap dup dap tak hentilah bila memikirkan kena ambil feri hehehe...gunung tu, 1st day je cuaca cun...lepas tu semuanya ditutupi kabus tebal dari pagi smp ke malam..apa pun tk nampak kat atas tu huhuhu

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  10. Zilla, awak beruntung dapat sunset terindah kat Bukit Pergasingan... rezeki kitorang kurang baik, both sunset dan sunrise menyorok belakang awan, huhuhu...
    jom ke gunung anak dara pulak, hihi...
    =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. rezeki kot anne...sebab dari awal lagi cuaca sgt clear..spanjang jln nak ke sembalun tu, rinjani langsung tak tertutup dek awan sampailah ke petang keadaan ne baik2..tapi masuk hari berikutnya, dah start berkabus tebal..

      gunung anak darA? cukup2lah dulu..lelah ne pun tak hilang lagi hehehe

      Delete
    2. gunung anak dara simpan tahun depan, Zilla...
      tahun ni dah capek sangat dah, hihi

      Delete

Subscribe