macaron

Sunday, September 04, 2011

Percubaan yang sekian kalinya dan akhirnya berjaya juga. Alhamdulillah. Saya dah nekad, ini last saya try buat macaron ini sebabnya memanjang tak jadi daripada jadi. Time kelas ok aje rupanya bila balik rumah, try ada aje yang tak kena. Memanjang jadi mcm tu; kebiasaannya macaron saya jadi mcm permukaan gunung berapi, merekah2..kaki ke, tangan ke, apa ke semuanya takde..memang harulah. Biasanya campak ke luar ajelah, ayam pun tak berani nak makan macaron tak jadi saya tu..huhuhu. White egg dah hampir 2 minggu saya peram dalam fridge, ground almond pun saya beli yang baru walaupun stok lama masih berlambak :P

Saya pegang kata2 di kelas tempohari, macaron ne sensitif sgt2. Saya buat blogwalking, rata2 bagi komen yang sama tentang sensitifnya macaron ini. Adunan tak boleh kena air walaupun setitis manakala perkakasan yang digunakan termasuk mixer perlu betul2 kering dan bebas dari minyak. Risau juga, sebab saya guna mixer malamnya utk membancuh buttercream. 3x saya pukul adunan telur utk dijadikan meringue dan 3x jugalah saya terpaksa buang ke sinki sebabnya putih telur yg saya gunakan tak kembang2. 1st time, saya masukkan gula castor dalam 10 saat pertama ke dalam putih telur, tak jadi. 2nd & 3rd time pula, saya letak gula sekali dgn putih telur dan pukul, juga tak menjadi. Cehh memang mengada2 sungguhla. Nasib baik jugalah mak takde di rumah hari ini, kalau tidak memang mendapatlah. Kali ke-4, saya pukul telur dulu, dah 3/4 kembang, baru saya campurkan gula castor ke dalamnya dan alhamdulillah, dapat hasil seperti yang diingini (bertanduk; terbalikkan mangkuk dan ianya tak jatuh ke lantai).

Macaron ini juga perlu di jemur di bawah panas mentari, biar adunan betul2 kering (sentuh permukaanya dan adunan tak melekat kat jari) baru boleh masuk oven. Kalau skip step ni, confirmlah macaron takan menjadi. Atas sebab inilah, ramai yang susah hati kalau cuaca mendung @ hujan time mengadun macaron. Kebarangkalian utk macaron buat hal sangatlah tinggi. Saat paling mendebarkan bila buat macaron ne, bila ianya berada di dalam oven. Tengok keluar kakinya atau pun tidak. Kalau keluar tu, lega sgt2. Then kena tengok pula ada tak 'air pocket' nya. Kalau ada kira tak berjaya lagi tu. Kedua2 ne saya belajar dalam kelas tempohari. Sometime, semua step dah ikut, dah betul2 kering baru masuk oven, hati pun puaslah sebab terasa macam 'confirm macaron aku menjadi naiknya'. Tapi jangan confident dulu. Saya dah biasa terkena. Bila masuk oven barulah tahu apa nasib macaron kita itu. Betul atau tidak teknik yang digunakan atau samada kita betul2 ikut arahan resepi. Apa pun sebelum mengadun macaron ne, kena study betul2lah, kena belajar dari pengalaman blogger2 lain then try buat. Saya nak terang lebih2 pun, saya sendiri tak berapa nak reti huhuhu

Tergaring sedikit sebab leka depan tv. Satu2nya kaler yang ada dirumah yang saya jumpa, warna2 lain yang saya beli di Spore tempohari rasanya adik saya dah selamat buang ke tong sampah huhuhu. Untuk fillingnya pula, saya guna lebihan buttercream semalamnya. Malasla nak bancuh bc yang baru. Bukan nak pakai banyak pun, sikit aje. Derang kata kalo guna nutella sebagai filling lagi masyuk, entahlah stok nutella dah habis di rumah ni jadi tak boleh nak komen lelebih.

Seriuslah, saya suka masak2 tapi saya tak suka nak rasa apa yang saya masak. Kalau orang tanya apa rasa macaron ini, saya hanya boleh cadangkan p cari dan rasa sendirilah hehehe~ Saya pernah try sebiji, secara peribadinya saya rasa sebelah kaki saya dah pun berada di katil sepital :D. Maksud saya, tahap kemanisannya boleh buat saya dapat kencing manis jam2 tu juga hehee~ Kalau korang seorang yang aktif, bolehla layan macaron ini. Kalau tidak, saya rasa tak payahlah kecuali kalo korang memang pencinta makan2an manis seperti ini..

Oh lupa nak maklum mengenai resepi. Oklah tak nak kedekut ilmu. Macaron kali ini saya menggunakan resepi yang saya ambil dari blog Azalita Aziz. Google ajelah nama tuan blog ye. Selamat mencuba (kalau rasa tak faham boleh aje tanya saya, I'Allah saya tolong takat yang saya mampu).

Coklat moist cake ini saya buat malam tadi utk majlis pertunangan kawan adik saya. Nak tema biru, jadi semuanya biru huhuhu. Dah lama tak mendeco, gilakk menggigil jari jemari nak pegang nozzle..

You Might Also Like

8 comments

  1. kek itu tampak menyelerakan...ko buat sume ni ke??? ko mmg hebat. bila la aku bleh berguru dgn ko ni?

    ReplyDelete
  2. fatt, aku dah tak lalu dgn kek!

    yelah aku la yg buat, takan momok kot?huhuhu.lepakla rumah aku, nanti aku turunkan ilmu kat ko ye hehehe..ehh tapi sebelum dtg tu bgth, supaya blh aku kemaas rumah aku ne elok2 hehehe

    ReplyDelete
  3. uish, buat sendiri ke sume ni??

    *kagum*

    ReplyDelete
  4. kemang, bukan saya yang buat.tapi momok yang buat hehehe

    ReplyDelete
  5. dulu pernah jugak menggagau nak rasa makan macaroon. lepas rasa mak oiii ampun taknak dah. Bawak pergi opis pun tak laku. manis yang amat!!!Rm2 seketul pulak tu. berketul2 buang camtu jer...

    ReplyDelete
  6. sgt hebat. yummy2x...
    deco yg cantekkk!....bole wat menantulah kirenye...he..he..(gurau2x..)

    ReplyDelete

Subscribe